
Om få dage starter Stine Johansen i sit nye job som direktør i KL. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
”Jeg nåede aldrig at fortælle min far, at det er det, jeg skal lave nu. Men det ville have glædet ham.”
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Siden Stine Johansen var helt lille, var hun med på sin fars fabrik. Her kunne hun nærstudere de vindmøller, han som værktøjsmager stod for at bygge og udvikle. Faderen fik sågar verdenspatent på sin helt egen vindmølle, som fik navnet Falken.
– Hele hans liv handlede om, hvordan vi kunne løse udfordringen med lagring af energi, og helt fra jeg var lillebitte barn, har det været samtaleemnet i min familie, fortæller Stine Johansen og fortsætter:
– Min far har stået i timevis og fortalt mig om, hvordan vinden påvirker fuglenes vinger alt efter, hvordan den rammer, og hvordan det kunne omsættes til de vinger, han udviklede.
Interessen for klima, miljø og ikke mindst energi blev altså allerede vakt i barndomshjemmet i landsbyen Glim i Lejre Kommune. Siden stiftede Stine Johansen også en virksomhed sammen med sin far under navnet Independent Windpower.
Nu bliver det dog under KL’s vinger, Stine Johansen skal føre interessen videre. Den 1. oktober starter hun nemlig som direktør i KL med ansvar for blandt andet klima og miljø. Desværre nåede hun ikke at fortælle sin far om sit nye job.
– Jeg skrev under på KL’s kontrakt dagen efter, jeg havde bisat min far, så jeg nåede desværre aldrig at fortælle ham, at det er det, jeg skal lave nu. Men det ville godt nok have glædet ham, siger hun.
Jeg tager ikke til New York, jeg tager til Nuuk
Som barn af en selvstændig erhvervsdrivende lå det ikke lige for, at Stine Johansen skulle ind i den kommunale verden. Hun startede da også sin karriere i det private erhvervsliv. Med en master i internationalt salg blev Stine Johansen både uddannet i og arbejdede senere i den private sektor. I mange år i IBM, hvor hun blev tilbudt en post i et internt top-talent-program i New York.
– Jeg var den første unge medarbejder i otte år, der var blevet tilbudt den post, men min kone stod samtidig i en lidt utilfredsstillende arbejdssituation, og med sin uddannelse i eskimologi havde hun et ønske om at prøve Grønland af, siger Stine Johansen.
Så sagde jeg ellers til min arbejdsgiver i IBM: ”Jeg tager ikke til New York, jeg tager til Nuuk”. Det gjorde jeg for min families skyld – min kone og mine tre børn. Og det blev mit første møde med den kommunale sektor.
Det fik Stine Johansen til at undersøge, hvad der var af jobmuligheder i Grønland, og hun faldt over en kommunikationsdirektørstilling i den nyoprettede kommune Kommuneqarfik Sermersooq, som var et resultat af en kommunalreform lignende den danske. Jobbet søgte hun, og hun fik det også.
– Så sagde jeg ellers til min arbejdsgiver i IBM: ”Jeg tager ikke til New York, jeg tager til Nuuk”. Det gjorde jeg for min families skyld – min kone og mine tre børn. Og det blev mit første møde med den kommunale sektor, fortæller Stine Johansen.
Læringskurven var ifølge Stine Johansen stejl, og en stor del af det, Stine Johansen havde lært om projektstyring og porteføljeledelse, virkede ikke i den kommunale verden.
– Så på et tidspunkt satte jeg mig tilbage i stolen og slog ørerne rigtig godt og grundigt ud og gik i gang med at lære, hvad ledelse er. Jeg har lært uendelig meget i Grønland, som jeg er dem evigt taknemmelig for. Jeg har lært noget om, hvordan man får mennesker med sig, og hvordan det at få mennesker med sig og skabe ægte ejerskab er helt afgørende for at kunne skabe reelle vedvarende forandringer.
Noget af det fineste, man kan bruge sit liv på
Den kommunale verden gik i blodet på Stine Johansen og efter fire år i det grønlandske, vendte Stine Johansen og familien hjem til Danmark i 2013. Hendes hustru Leise Johnsen blev direktør i Det Grønlandske Hus, mens Stine Johansen blev først direktør og senere kommunaldirektør i Helsingør.
– Det politiske setup omkring en kommunalbestyrelse i Nuuk er én til én sammenligneligt med det, der er i Helsingør. De ting, der driver mennesker, er de samme. Temaerne på økonomiudvalgsmøderne og lovgivningen, vi opererer indenfor, ligner ovenikøbet hinanden. Så kan det godt være, nogle af sagerne varierer, og man diskuterer parkeringspladser i Helsingør og narhvalskvoter i Grønland, men hele rammen omkring, hvordan man styrer, driver og politikudvikler, er den samme, siger Stine Johansen, der efter ni år i Helsingør nu siger farvel til fordel for direktørjobbet i KL.
– Den kommunale verden er bare gået i blodet på mig. Jeg synes virkelig, at det, vi laver i den kommunale sektor, er noget af det fineste, man kan bruge sit liv på. Det bliver i min optik ikke finere end at arbejde for at skabe værdi for andre mennesker. Det betyder rigtig meget for mig.

Hun er overbevist om, at den erfaring, hun tager med sig fra den kommunale verden, vil betyde meget i hendes nye job.
– Nu har jeg i mange år arbejdet med at drive og udvikle en kommune, og jeg ved, hvad det vil sige. Den erfaring vil jeg utrolig gerne bringe videre med mig i mit arbejdsliv, siger Stine Johansen og fortsætter:
– Nu er det min tredje valgperiode i det her job, og jeg hører ikke til den slags menneske, som sidder i en stilling resten af livet, når først jeg har landet den. Jeg er et menneske, der har behov for at udvikle mig, lære noget nyt og bruge den viden, jeg har, på nye måder til gavn for samfundet. Og det er det, jeg kan, i det nye job, jeg tiltræder, siger Stine Johansen.
Et værdistærkt menneske
At 48-årige Stine Johansen er et engageret og energisk menneske, kan der ikke herske megen tvivl om. Hele sit liv har hun engageret sig i det, der lå hende nært. Således bruger hun også tid på sin at udfolde sin musikalske side, som altid har spillet en stor rolle i hendes liv.
– Jeg er meget dedikeret, og når jeg siger ja til noget, så er jeg der 100 procent. Jeg kunne noder, før jeg kunne læse, og da jeg var lillebitte barn med skævt pandehår og fletninger, startede jeg med at tage sangtimer hos en italiensk operasanger. Det blev starten på en lang privatuddannelse til klassisk sanger, og når man beskæftiger sig med klassisk musik, som jeg har gjort, lærer man utrolig meget om selvdisciplin. Man træner sig selv det meste af tiden og øver sig i flere år for at præsentere noget, der tager to minutter og 57 sekunder. Men jeg har haft enorm glæde af at bruge musikken til at nå ud til andre mennesker gennem hele mit liv, fortæller Stine Johansen, der også eksperimenterer med forskellige instrumenter og komponerer musik selv.
Det har indtil videre ført til to udgivelser, flere koncerter og blandt andet en miniturné i Grønland som tak for alt det, Grønland har lært hende. Inspirationen til musikken finder Stine Johansen gerne i sit arbejdsliv.
– Jeg synes, at det, der sker mellem mennesker, mens vi arbejder, er så spændende. Jeg kan være meget optaget af, hvad der sker på arbejdspladsen, hvad der bliver sagt og ikke sagt i rummene, og hvad der er af dynamikker. Det er min største inspirationskilde til at skrive tekster.
Jeg vil bruge mit liv på noget, der betyder noget. Der skal være meningsfuldhed i den måde, jeg bruger mit liv på, og jeg vil skabe resultater for andre og ægte værdi for vores samfund.
Stine Johansen beskriver sig selv som uformel, nærværende, tillidsvækkende, nysgerrig og ikke mindst et værdistærkt menneske. Derfor har hun blandt andet også kastet sig ind i kampen for LGBT+-rettigheder.
– For mig er det vigtigt, at vi lever i en verden, hvor der er plads til alle og aktivt arbejder for, at vi har en kultur, hvor vi viser i de handlinger, vi gør, at der er plads til alle mennesker. Vi har i Danmark brug for alle, og alle kan noget uanset hvem, de er gift med, og hvad de tror på. Jeg har været gift med Leise i snart 30 år, og dengang vi fik børn, var vi en del i medierne for at kæmpe for børnenes juridiske rettigheder, når de skulle vokse op med to mødre, fortæller Stine Johansen og fortsætter:
– På det seneste har jeg også været aktiv i LGBT Danmark, hvor jeg har haft fokus på det, der handler om et rummeligt arbejdsmarked. Den del har jeg været meget optaget af.
Nu ser Stine Johansen frem til at møde alle sine nye kollegaer og medarbejdere i KL og dyrke sit netværk i kommunerne endnu mere.
– Jeg vil bruge mit liv på noget, der betyder noget. Der skal være meningsfuldhed i den måde, jeg bruger mit liv på, og jeg vil skabe resultater for andre og ægte værdi for vores samfund. Det er medarbejderne i de danske kommuner, der skaber værdi i hverdagen for danskerne, og det har været en stor glæde for mig at være en direkte del af det, siger Stine Johansen og fortsætter:
– Nu er der en opgave, som også ligger mig meget tungt på sinde, og det er selvfølgelig klimaopgaven, hvor vi jo både som enkeltindivider og som nation har et medansvar for at komme et bedre sted hen i verden. Det er en stor opgave, og den er også vanskelig, men det vil jeg gerne bruge mit liv på. Og jeg vil gerne bruge den erfaring, jeg har med at drive en kommune til at omsætte det til noget, der er realiserbart og muligt ude i hverdagen i kommunerne. Vi skal lave noget, der virker, og som gør det muligt for kommunerne at bidrage til den dagsorden.