
Foto: Colourbox
Længe ventet plan får pæn modtagelse, men den mangler noget
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Med den nye aftale om en 10-års plan for psykiatrien får området tilført 500 millioner kroner ekstra årligt, og kommunerne får til opgave at skabe et lettilgængeligt tilbud til børn og unge, der mistrives.
Det glæder formanden for KL’s socialudvalg, Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V).
– Vi har brug for at sætte langt tidligere ind over for de mange børn og unge, der ikke har det godt, så vi hurtigere kan hjælpe dem og forebygge, at mistrivslen udvikler sig til psykisk sygdom. I kommunerne er vi klar til at løfte opgaven, men rammerne skal selvfølgelig være ordentlige. Dels skal vi have mulighed til at tilrettelægge et tilbud, der giver mening lokalt – så længe kvaliteten naturligvis er lige høj alle steder. Og dels skal der følge nok ressourcer med, så kommunerne har mulighed for at løfte den nye opgave, siger han i en pressemeddelelse.
Bortset fra en mindre pulje til kompetenceudviklingen rummer planen dog ikke mange penge til socialpsykiatrien. Her er der fundet 35 millioner over fire år – svarende til blot 90.000 kroner pr. kommune. Det skuffer Ulrik Wilbek.
– Det undrer mig, at man prioriterer så få midler til at løfte socialpsykiatrien, så vi kan give borgere med alvorlig psykisk sygdom et bedre tilbud på blandt andet bostederne. Særligt når mange af pengene i stedet bruges på at få embedsmænd i statens egne styrelser til at lave endnu flere nye projekter, råd og analyser. Den prioritering er i mine øjne skæv, siger han.
Den bekymring deles også af FOA-formand Mona Striib, der i en pressemeddelelse savner, at kommunerne forpligtes mere til at sætte ind med den rette støtte og tilbud af tilstrækkelig høj standard.
– Hvis ikke der er klare krav til kommunerne, kan det betyde, at borgerne ikke nødvendigvis ved, hvad de kan få eller forvente, ligesom det kan komme til at svinge fra kommune til kommune om den enkelte borger får den rette og kompetente hjælp, siger hun.
Lægeforeningens formand Camilla Ratcke mener i en pressemeddelelse, at planen snarere er en hensigtserklæring end en reel plan. Der mangler finansiering efter de første to år, og dermed er der allerede fra 2025 usikkerhed om økonomien. Det gælder også økonomien bag den udbygning af kapaciteten, som der er brug for.
– Det undrer, når vi ved, hvor mange penge en utilstrækkelig psykiatri faktisk koster samfundet, og hvor der således også vil kunne sikres finansiering fra. Der ligger et kæmpe ansvar på skuldrene af regeringen og Folketinget for at sikre de nødvendige midler til at indfri initiativerne i det faglige oplæg, så de høje politiske ambitioner kan blive indfriet. Det er positivt, at ordførerne tilkendegiver, de har samme ønsker, men den indbyggede usikkerhed i aftalen, kunne ærligt talt være undgået, siger hun.