
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) dropper planerne om at fordele skolelever efter forældrenes indkomst. Foto: Les Kaner
Dropper kritiseret elevfordeling
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
I 2021 besluttede regeringen, at danske gymnasieelever i bestemte dele af landet fremover skal fordeles efter, hvor meget deres forældre tjener og deres uddannelse. Herefter bebudede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at samme metode skulle tages i brug for de danske skoleelever.
Men de planer bliver ikke til noget alligevel. Ministerieret oplyser til Berlingske, at der ingen planer er om en statslig styret model for elevfordelingen i grundskolen, som det er for gymnasierne.
Ministeriet henviser desuden til aftalen om kommunernes økonomi for 2023, hvor det aftales, at kommunerne vil fortsætte arbejdet for at nedbringe antallet af skoler, hvor elevsammensætningen afviger fra det omkringliggende samfund.
– Jeg synes, vi er gået en mere hensigtsmæssig vej ved at lave en aftale med kommunerne. Den store forskel på gymnasie- og skoleområdet er jo, at skolerne hører under kommunerne, og at vi har skoledistrikter. Derfor er redskaberne nogle helt andre end på gymnasieområdet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Berlingske.
Formand for Skolederforeningen Claus Hjortdal udtrykker over for Berlingske ærgrelse over, at regeringen ikke går mere offensivt til værks. Frem for at se på elevfordelingen, så han dog hellere at man så på boligpolitik. Et eksempel, som han dog kalder drastisk, er Aarhus Kommune, hvor man har revet boligblokke ned og bygget nye, for at tiltrække andre borgere.