
Oversvømmelserne i 2011 kan nu forklares med temperaturstigninger. Her er det fra Istedgade på Vesterbro i København. Foto: Lisa Risager/Wikimedia Commons
Den globale opvarmning fordoblede risikoen for historisk skybrud i 2011
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Der er en klar sammenhæng mellem temperaturstigninger og det ekstreme skybrud, der ramte København i juli 2011, viser ny forskning fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet og DMI. Ved hjælp af en slags kontrafaktisk historieskrivning har klimaforskerne påvist en klar sammenhæng mellem skybruddets intensitet dengang og varmen, der var i atmosfæren i tiden op til at det fandt sted. De seneste 100 års menneskeskabte temperaturstigninger fordoblede risikoen for skybruddet og øgede efter alt at dømme intensiteten af det. Samtidig konkluderer forskerne, at der med yderligere temperaturstigninger følger en øget risiko for lignende skybrud i fremtiden.
Rekrutteringsudfordringerne er massive i landets børnehaver og vuggestuer. Det fremgår af en ny vilkårsundersøgelse, som BUPL har foretaget blandt 15.000 pædagoger i daginstitutioner, herunder 1.500 ledere. 43 procent af lederne svarer, at de inden for det seneste år har måttet opgive at finde en pædagog til en ledig stilling. Det ser værst ud i Storkøbenhavn, hvor omkring 60 procent af daginstitutionerne ikke har kunnet besætte en ledig stilling, mens det blot er 20 procent af lederne i Nordjylland, der oplever udfordringer.
