
Der blev begået fejl i sagsbehandlingen af en medarbejderbolig på Ulrik John Nielsens matrikel. Foto: Egedal Kommune
Ombudsmand: Byrådsmedlem fik ikke særbehandling
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Egedal Kommune begik fejl i sagsbehandlingen, da formanden for plan- og byudviklingsudvalget Ulrik John Nielsen (Lokal) fik lov til at opføre en medhjælperbolig på sin landbrugsejendom. Men der er ikke grund til at tro, at Ulrik John Nielsen har fået særbehandling, eller at habilitetsreglerne er blevet overtrådt.
Det konkluderer Folketingets Ombudsmand efter at have gransket sagen i kølvandet på medieomtale, hvor der blandt andet blev sat spørgsmålstegn ved, om der nu også var tale om en medarbejderbolig. Ulrik John Nielsen forklarede, at forældrene bistod ham med mindre opgaver.
Ombudsmanden har ikke blot gennemgået den konkrete sag, men også alle andre sager om medarbejderboliger, som Egedal Kommune har behandlet inden for de sidste ti år. Granskningen har vist, at kommunen har fejlet med hensyn til sagens oplysning samt notat- og journaliseringspligt. Det sidste betød, at kommunen måtte læne sig op ad sagsbehandlernes hukommelse for at rekonstruere forløbet.
– Sagen understreger, hvor vigtigt det er, at en myndighed har styr på de relevante oplysninger for en sag og kan dokumentere, hvad der er sket og lagt vægt på i sagen. Både for at den enkelte afgørelse bliver korrekt og for at sikre, at der helt generelt kan være tillid til, at alt går rigtigt til, siger ombudsmand Niels Fenger i en pressemeddelelse.
Sagen er ifølge Egedal Kommune behandlet, uden at Ulrik John Nielsen som udvalgsformand har haft indsigt eller indflydelse på den. Der er derfor, konkluderer ombudsmanden, ikke grund til at tro, at kommunen skulle have foretaget usaglig særbehandling. Fremover indskærper Egedal Kommune såvel notat- og journaliseringspligten som efterprøvelsen af, at medhjælperboliger rent faktisk også er til medhjælpere, der arbejder i landbruget.
Egedal Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at man tager kritikken fra ombudsmanden til efterretning, og at man vil se, om der er pointer i den, der kan bruges i ”den løbende udvikling af administrationen”.
– Da vi fik set nærmere på sagen, stod det ret hurtigt klart, at vi havde begået nogle forvaltningsretlige fodfejl, som vi selvfølgelig beklager. Vi arbejder løbende med intern uddannelse i de forvaltningsretlige spilleregler, og det er da også mit indtryk, at administrationen er et andet sted i dag end for to år siden, siger borgmester Vicky Holst Rasmussen (S).