
Randers Byråd skal nu svare tilsynet i en sag om reklame for typehusfirma. Arkivfoto: Colourbox
Tilsynet: Typehuse i annoncer for byggegrunde var ulovlig støtte
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Det var ulovligt, da typehusfirmaet HusCompagniet blev markedsført i annoncer for kommunale byggegrunde i Randers.
Det konkluderer det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen, der har bedt Randers Byråd om en udtalelse i sagen og ydermere har oversendt sagen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få en vurdering af, om der er grundlag for en sanktion for overtrædelse af reglerne om konkurrenceforvridende støtte.
Sagen, der har ligget i mere end tre år i Ankestyrelsen, omhandler en periode fra marts 2016 til februar 2018, hvor Randers Kommune havde et samarbejde med to lokale ejendomsmæglere om salg af kommunale byggegrunde. Ejendomsmæglerne fik betaling, når de solgte grunde, men kommunen betalte ikke for annoncering.
I 2017 blev der indgået en mundtlig aftale med HusCompagniet om at firmaet lavede visualiseringer af firmaets typehus plaseret på nogle kommunale grunde. Det betalte firmaet selv for. Forvaltningen i Randers vurderede, at det var god ”gratis” markedsføring af grundene. Aftalen løb frem til midten af 2021.
Ingen lignende aftaler findes i dag, skriver kommunen i dagsordenen for mandagens byrådsmøde. Det formilder dog ikke tilsynet.
– Allerede fordi aftalen med ejendomsmæglerfirmaet Nybolig Bjørn og Ankersen efter vores opfattelse udgør ulovlig støtte til det private byggefirma HusCompagniet, har vi ikke fundet anledning til at udtale os om, hvorvidt det forhold, at kommunen har ladet byggefirmaet reservere de omhandlede kommunale byggegrunde, i sig selv ville være i strid med udbudsreglerne, skriver tilsynet.
Forvaltningen i Randers Kommune lægger op til at bede tilsynet om at præcisere udtalelsen.
– Det fremgår nemlig ikke af udtalelsen, præcis hvilken ydelse fra kommunen til byggefirmaet, Ankestyrelsen vurderer som ulovlig. Det er derfor uklart, hvad den ulovlige støtte består af. Endvidere kan det ikke afvises, at Ankestyrelsen har misforstået sagens faktiske omstændigheder. Hvis kommunen i fremtiden skal have størst muligt råderum i forhold til at agere agilt i henhold til de til enhver tid gældende markedskræfter og i samarbejde med private søge at fremme grundsalget i Randers Kommune, er det vigtigt, at de juridiske grænser er klare, skriver forvaltningen.
Når Randers Kommune ikke har lignende aftaler i dag, skyldes det, at salget af byggegrunde i dag går bedre end for fem-seks år siden.