
Et flertal i Folketinget har aftalt, at der skal være et prisloft over de kommunale affaldsgebyrer. Foto: Colourbox
Nye affaldsaftaler sætter deadline på kommunal opgave og bebuder prisloft på affaldsgebyrer
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget styrker affaldstilsynet og kontrollen med eksport og import af affald. Der sættes en frist på for kommunerne særskilte indsamling af tekstilaffald hos borgerne, og der indføres en mere regulering af affaldsgebyret.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet i aftalen, der er lavet mellem regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.
Kommunernes får med aftalen en deadline på at udrulle hustandsnær indsamling af tekstilaffald. Det skal ske inden den 1. juli 2023 og skal bidrage til at mere tøj og tekstil bliver genanvendt frem for at blive brændt.
Aftalepartierne vil have en miljø- og klimavenlig affaldshåndtering, men den skal samtidig effektiviseres af hensyn til borgerne. Den øgede affaldshåndtering vil give prisstigninger, og det vil altså blive modsvaret med tiltag til omkostningsreduktioner.
De kommunale affaldsgebyrer skal gøres mere gennemsigtige ved at sammenligne og offentliggøre affaldsgebyrer i kommunerne, og aftalepartierne vil sætte et prisloft over de kommunale affaldsgebyrer.
Netop det sidste punkt inden for affaldsgebyrer hæfter formanden for KL’s klima- og miljøudvalg, Birgit S. Hansen (S), sig ved.
– Et prisloft vil de facto fjerne kommunalbestyrelsens mulighed for at fastlægge det lokale serviceniveau for borgerne. Et prisloft vil nemlig betyde, at statslige embedsmænd i Forsyningstilsynet kommer til at sætte rammerne for, hvor ofte borgerne kan få hentet deres affald, hvornår på døgnet det kan hentes, om det skal hentes ved kantstenen eller ved huset osv. Beslutninger, som det ellers er de lokale politikere, der træffer i tæt dialog med borgerne, siger Birgit S. Hansen i en pressemeddelelse fra KL.
Blandt aftalepartierne er der enighed om, at de kommunernes levering af affaldsydelser skal selskabsgøres for at imødegå den opståede konkurrencevridning. Det kalder Birgit S. Hansen for en dyr løsning, da det betyder, at borgerne skal betale moms af alle ydelser.
Udvalgsformanden ser dog frem til at gå i dialog med regeringen.
– Vi er helt med på, at vi skal effektivisere affaldssektoren, men vi har svært ved at se, at den model, der nu er besluttet, er til gavn for miljøet og billigere for borgerne. Vi kan godt frygte, at den detailregulering, der følger med aftalerne, vil føre til mere bureaukrati og i sidste ende en dårligere service til borgerne. Man kan jo spørge sig selv, hvorfor det egentlig skal være en kommunal opgave, hvis detailreguleringen skal være så stram. Men nu må vi gå i dialog med regeringen og erhvervslivet om den konkrete udmøntning af aftalerne, så vi sikrer, at borgerne får hentet og genanvendt deres affald på bedste vis, siger Birgit S. Hansen.