
Noa Redington holder foredrag på KL's konference Kommunikationsdøgn. Foto: Liselotte Lyngsø
Noa Redington: Kommunikationsfolket står i orkanens øje, men de bliver kun vigtigere
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Kommuner er i dag store, komplekse organisationer, og det stiller også store krav til kommunikation. Det mener Noa Redington, der selv er tidligere rådgiver for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og i dag er politisk kommentator samt forfatter og foredragsholder.
Det er sidstnævnte beskæftigelse, han skal udøve, når han fredag gæster KL’s konference Kommunikationsdøgn, hvor kommunikatører fra alle landets kommuner er samlet i Aarhus. Og ifølge Noa Redington er der god grund til at sætte fokus på kommunikatørernes rolle i kommunerne.
– Der er i dag store krav til kommunikation i kommunerne både indadtil og udadtil. Man taler meget om behovet for tydelig ledelse, og det handler også om klar kommunikation. Derudover befinder vi os i en medieverden, som har ændret sig dramatisk med de sociale medier. Der er grundlæggende bare et enormt stort pres på kommunerne, siger Noa Redington.
Du er nødt til at sove med kommunikationsstøvlerne på, for du ved ikke, hvornår det er dig, der bliver ramt af en national dagsorden.
Han fremhæver, at kommunerne er i den ”skarpe ende” af velfærden – i folkeskolen, daginstitutioner, ældreplejen og på vejene. Det, der er allertættest på borgerne.
– Uanset, hvordan man vender og drejer det, vil der kun komme mere tryk på behovet for at kommunikere og håndtere kriser. Hvis vi tager den grønne omstilling som eksempel, ser vi ind i en tid, hvor der skal opsættes vindmøller og solceller. Og det er projekter, som borgerne ikke bryder sig om. Vi har slet ikke rigtig taget hul på det endnu, og det bliver meget voldsomt, siger Noa Redington og peger også på TV 2-dokumentaren fra et plejehjem i Køge, der for nylig trak overskrifter. Det samme gjorde sig for få år siden gældende i Randers.
– Du er nødt til at sove med kommunikationsstøvlerne på, for du ved ikke, hvornår det er dig, der bliver ramt af en national dagsorden, konstaterer Noa Redington.
Er ikke bare pseduoarbejde
Ifølge Noa Redington bevæger kommunikatørerne sig i et svært farvand. Derfor skal kommunikatørerne være politisk empatiske og have en høj grad af pædagogisk indsigt, mener Noa Redington.
– Der er ikke nogen tvivl om, at borgmesteren er omdrejningspunktet for det politiske liv i en kommune. Men der er kommet flere og flere kommuner, hvor flertallet kan skifte fra gang til gang. Der hersker i højere og højere grad en Christiansborg-logik, hvor valgkampen meget hurtigt går i gang igen. Det skaber et pres hele vejen ned gennem organisationen, siger Noa Redington.
Derfor skal en god kommunikatør ifølge Noa Redington have overblik over, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er vigtigt, ligesom man skal kunne aflæse en dagsorden og planlægge processer.
– Kommunikation handler ikke bare om, at et budskab skal se lækkert ud. Det handler om timing, at bevare et koldt overblik, og at tilrettelægge processer. Det handler om at møde folk med argumenter og forstå, hvordan du flytter folk gennem samtale og formår at skabe en ny forståelse. Det er nok noget, man i højere grad kan, når man har en kommunikationsbaggrund fremfor, hvis man har en juristbaggrund, siger Noa Redington, der mener, kommunikatørerne har fejlet i forhold til at gøre omverdenen tilstrækkeligt bevidst om deres rolle. For kommunikation er ikke bare kolde hænder og pseudoarbejde.
Det bedste kommunikationsarbejde er gjort, når du ikke kan se det. Når maskinen bare kører, og når borgmesteren og forvaltningen fremstår, som om der er styr på tingene.
– Kommunikationsfolk er virkelig havnet i et stormvejr og befinder sig i orkanens øje. For det er ikke særligt borgernært at sidde på rådhuset og hjælpe med at lave kommunikationsstrategier, og kommunikationsbranchen har været enormt dårlig til at slå igen og forklare, hvad deres arbejde er. Man har misset muligheden for at slå tilbage under coronakrisen, hvor kommunikation var fuldstændig afgørende for, at vi kom så godt igennem. Betydningen af kommunikation og ikke mindst borgernær kommunikation steg helt voldsomt, og der forsømte branchen en lejlighed til at sige: ”Glem nu det der med kolde og varme hænder. Det handler om, at vi alle sammen har nogle vanvittigt vigtige opgaver.”
Optimistisk på branchens vegne
Noa Redington er dog alligevel optimistisk. Han mener nemlig kun, kommunikatørerne bliver mere og mere relevante.
– Vi står over for en dyb udfordring i velfærdssamfundet, som kommunerne skal håndtere. Det handler ikke længere om, hvorvidt byrådet har været på en eller anden skovtur, som har kostet 100.000 kroner. Der bliver tale om et pres, hvor du virkelig har brug for at have rent mel i posen og forklare, hvad der er op og ned, siger Noa Redington og fortsætter:
– De dygtige kommuner vil involvere kommunikationsfolk allerede i processen, som kan hjælpe med at afklare: Hvad er det, du vil forklare, og hvordan vinder du argumenter, for hvis vi bliver i eksemplet om vindmøller og solceller, så vil folk være skeptiske og reagere negativt. Men hver eneste kommune vil stå med store spørgsmål i forhold til infrastruktur, og der kommer kommunikation til at spille en rolle også i at tilrettelægge en proces, hvor borgerne føler sig involveret. Der ser jeg en meget vigtig rolle for strategisk kommunikation, siger Noa Redington.
Behovet for strategisk og professionel håndtering og rådgivning går med andre ord kun opad ifølge Noa Redington.
– Og det er det sjove ved kommunikationsarbejde. Det bedste kommunikationsarbejde er gjort, når du ikke kan se det. Når maskinen bare kører, og når borgmesteren og forvaltningen fremstår, som om der er styr på tingene, siger han.