
Foto: Colourbox
Markant stigning i antallet af sociale frikort
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Flere end 5.000 socialt udsatte i Danmark har fået tildelt et socialt frikort, siden forsøgsordningen startede i 2019 og blev forlænget i 2020. Det viser en evaluering, Socialstyrelsen har lavet for Social- og Ældreministeriet.
Ordningen har gjort det muligt for socialt udsatte at tjene op til 20.000 kroner om året skattefrit uden at blive modregnet i offentlige ydelser. For at få tildelt et socialt frikort skal man visiteres.
I 2021 blev 2.239 visiteret til et socialt frikort, hvilket er næsten lige så mange, som det var tilfældet i 2019 og 2020 til sammen.
Udover at flere og flere bliver visiteret, er flere end 2.000 socialt udsatte også kommet i job via ordningen.
– Selv et par timers arbejde kan for socialt udsatte betyde meget for livskvaliteten og den generelle trivsel. To tredjedele af borgerne, der har benyttet ordningen, havde minimum én diagnose på visitationstidspunktet. Samtidig er de langt fra arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Derfor glæder det mig meget, at der stadig er flere, der bliver visiteret til sociale frikort, så flere hjemløse og andre udsatte kan få lidt ekstra penge mellem hænderne og højere livskvalitet, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.
Blandt borgerne, der har modtaget et socialt frikort, er beskæftigelsen steget fra et til ni procent, 10 procent er kommet i fleksjob, mens to procent er gået over til SU.
Der pågår i øjeblikket politiske drøftelser om en mulig toårig videreførelse af forsøgsordningen.