
Foto: Colourbox
Furesø firedobler tilslutningen til SOSU-uddannelser
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Opdateret 30. marts 14:45: Furesø Kommune havde i 2018 en tilslutning til social- og sundhedsuddannelserne på 21 personer. Det tal er nu 94, og der er derfor sket en firdobling og ikke en tredobling, som det før fremgik i artiklen. Antallet fra 2018 er også tilføjet.
94 unge og voksne har siden 2018 valgt at uddanne sig inden for social- og sundhedsområdet i Furesø Kommune, og de har dermed firedoblet tilslutningen til uddannelserne, som før lå på 21 personer.
Den øgede interesse falder på et tørt sted, lyder det fra formanden for ældre- og sundhedsudvalget i Furesø Kommune, Lars Carstensen (K).
– Situationen er den, at vi mangler SOSU-assistenter. Det er en udbredt ting blandt rigtig mange kommuner. Vi har tænkt, at det ikke nytter noget, at vi som kommune bliver ved med at snuppe medarbejdere fra andre kommuner, og at de snupper nogle fra os. Vi har en knap ressource, siger han til Danske Kommuner.
I et forsøg på at bidrage til at løse udfordringen, har kommunen kigget på selve uddannelsen i håbet om, at flere ville søge ind.
– Vi prøver at gøre det mere attraktivt, og det gør vi ved at tilbyde uddannelse, praktikpladser og lønnet praktik. Man får en uddannelsesløn, men man går på skole og arbejder for kommunen, siger Lars Carstensen.
Hvis borgerne kan, vil kommunen gerne have dem ind på arbejdsmarkedet. Det gælder især på social- og sundhedsområdet, hvor der er brug for flere hænder, og kommunen har derfor haft en bredere målgruppe for ansøgere.
– Vi har søgt bredt efter elever blandt andet igennem et samarbejde med jobcentret, der betyder, at vi har søgt lidt mere utraditionelt. Vi har folk med alle mulige forskellige baggrunde både uddannelsesmæssigt og kulturelt. Vi har studerende i alle aldre, og vi har SOSU-assistenter, der bliver uddannet som 50-årige, siger formanden for ældre- og sundhedsudvalget.
Det har resulteret i succes og en tilslutning, som Lars Carstensen er glad for. Han er dog også klar over, at problemet ikke er løst endnu.
– Det har en god effekt. Om det løser hele problemet, tror jeg ikke, men det løser noget lokalt her hos os. Det er vigtigt, at vi har mulighed for at skabe en fast arbejdsmarkedstilknytning, hvilket hjælper kommunen i den ene kasse, og vi får leveret serviceydelserne, som hjælper i den anden. Det er et kommunalt win-win, siger Lars Carstensen.
I en pressemeddelelse fra Furesø Kommune fortæller velfærdsdirektør Tine Gram, at uddannelsesmiljøet har været et vigtigt fokuspunkt for kommunen.
– Vi har en klar ambition om, at vi vil være et godt sted at være og et godt sted at lære. Derfor tager uddannelseskonsulenterne i vores uddannelsesenhed sig af alt det praktiske, så elever, kollegaer og ledere kan fokusere på faget, oplæring og opgaverne. Der er derfor også en kæmpestor opbakning til at stille praktikpladser til rådighed på vores arbejdspladser, som i forvejen løber stærkt, siger Tine Gram.