
Foto: Colourbox
Minister afviser valgobservatørers kritik: ”Systemet er velfungerende”
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Da internationale valgobservatører for første gang overværede et dansk kommunalvalg sidste år, fik flere af dem et chok.
I Danmark opfatter vi det som helt almindeligt, at både kandidater og borgmestre kan være valgtilforordnede og deltage i optællingen af stemmer. Men det er i international sammenhæng ikke almindeligt.
Observatørerne fra Europarådet valgte derfor at kritisere det danske valgsystem for blandt andet det element, og det har fået Venstres kommunalordfører Anni Mathiesen til at spørge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) om sagen. Konkret vil hun vide, om ministeren vil indkalde Folketingets partier til drøftelser om spørgsmålet.
Det korte svar fra ministeren er nej.
– Min holdning er, at det danske valgsystem er velfungerende, og at vi skal fastholde, at vores valg gennemføres bedst i åbenhed og med lige adgang for alle. Jeg har derfor ikke aktuelle planer om at indkalde Folketingets partier til drøftelse af Europarådets bemærkninger. Derimod tager jeg naturligvis meget gerne debatten, skriver ministeren.
Kaare Dybvad Bek pointerer desuden, at det giver de danske valg ”høj demokratisk legitimitet,” at det er vælgerne selv, der står for det praktiske omkring valghandlingerne.
Svaret lader noget tilbage at ønske, mener Anni Mathiesen, der vil stille opfølgende spørgsmål til ministeren i Folketingets spørgetid på onsdag.
– Jeg synes, det er en lidt arrogant tilgang, at når kritikken gælder os selv, så behøver vi ikke gøre noget. Jeg vil gerne vide, om det er regeringens generelle holdning. Når der rejses en kritik af, at vælgerne kan påvirkes, hvis der er kandidater til stede, burde man da undersøge det nærmere, for det er helt grundlæggende, at der ikke må ske sådan en påvirkning, siger Anni Mathiesen.