
Til trods for sine kun 28 år har Johan Brødsgaard (R) otte års erfaring som kommunalpolitiker, som han glæder sig til at bruge, når han som KL-formand skal føre kommunalpolitik på landsplan. Foto: Lars Horn/Baghuset
Kommunernes nye kulturforkæmper
tekst Thomas Kokholm Nielsen, tkn@kl.dk
Der går ikke lang tid, før vi er i gang med at tale om Johan Brødsgaards fagområder som ny formand for KL’s udvalg for kultur-, erhverv- og planudvalget. Han har nemlig lige været til møde med en stribe kommuner i de smukke Dollerup Bakker syd for Viborg.
– UdviklingHærvejen er et samarbejde mellem kommuner, hvor hærvejen går igennem. Det handler om udvikling af turisme og kulturtilbud. Det er meget interessant. Og det er oplagt at arbejde med det aktiv i disse år, hvor øko- og kulturturisme er i vækst, siger Johan Brødsgaard.
Til trods for sine kun 28 år har han allerede taget hul på sin tredje periode i byrådet i Silkeborg. Han er 1. viceborgmester og formand for kommunens kultur-, fritids-, outdoor- og idrætsudvalg.
Johan Brødsgaard mener, det er vigtigt, at kommunerne ikke alle løber efter den samme bold, men ser på, hvad der er særegent for deres kommune. For eksempel har Silkeborg Kommune satset meget på faciliteter til motion og idrætsfaciliter i naturen og brander sig som ”Danmarks outdoorhovedstad”. Silkeborgsøerne og bakkerne udgør et stort aktiv for borgerne og besøgende udefra.
– Man skal se på de ressourcer, man har lokalt. Silkeborg minder på mange måder om mange andre jyske provinskommuner, men vi har en rigtig flot natur omkring Silkeborg. Derfor har vi grebet det med at være Danmarks outdoorhovedstad, for det er for os et konkurrenceparameter. Holstebro har fokus på kultur og teater. Andre kommuner har mere kulturhistorie – for eksempel Roskilde og Helsingør. Det er vigtigt, at man differentierer sig. Man kan ikke gabe over det hele, og der er ikke nogen, der kan konkurrere med Aarhus og København, siger Johan Brødsgaard.
Dertil kunne man så tilføje, at Silkeborg har fine museer som kunstmuseerne Silkeborg Bad, Museum Jorn og det historiske museum, Museum Silkeborg, hvor man kan se Tollundmanden. Museer, som kommunen også har aktier i sammen med staten.
Fordi vilkårene er så forskellige for kommunerne, synes han også, at de undersøgelser, der sammenligner kommunernes kulturbudgetter, ofte bliver misvisende.
– Kultur er meget mere end kroner og øre, siger han.
Radikalt comeback i kommunerne
KL-formandsposten for kultur-, erhverv- og planudvalget er en Radikal favoritpost. Partiet har siddet på den i flere perioder. Johan Brødsgaard afløser partifællen Leon Sebbelin, forhenværende borgmester i Rebild, på posten.
Der var hele syv kandidater fra partiet, der dystede om formandsposten, da der blev holdt Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg i sidste uge.
Johan Brødsgaard mener, at Radikale Venstre er ved at udvikle sig som et kommuneparti. Silkeborg Kommune er et godt eksempel. Da Johan Brødsgaard blev valgt ind i 2013, skulle man - bortset fra en parentes fra 2005-2009 - tilbage til 1970’erne for at finde en Radikal i byrådet. Nu er de så to.
– Jeg tror, fremgangen skyldes flere ting. Partiet de senere år er begyndt at fokusere mere på det kommunale og de kommunale valgkampe. Nu har vi opbygget en lokal platform. Det er svært første gang, men når man så er inde, så har man et godt fundament. Og det er ingen hemmelighed, at der er synlighed i formandsposten for kultur og fritid, siger Johan Brødsgaard.
– Jeg håber, at jeg også via formandsposten i KL kan udvikle vores parti til at være et endnu mere lokalt funderet parti. For få år siden blev Radikale set som et Christiansborgparti, siger han.
Han er født og opvokset i Silkeborg og har taget læreruddannelsen på Silkeborg Seminarium. Han har arbejdet på den lokale Skægkærskolen, men har nu dedikeret sig fuld tid til politik.
Han politiske karriere begyndte i 2010, da han meldte sig ind i Radikale Venstre.
– Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til i 2013. Jeg var nok mere landspolitisk interesseret på det tidspunkt, men så finder man ud af, at meget landspolitik bliver konkret i kommunerne, og man kan lave klimapolitik, ligestillingspolitik eller kulturpolitik hyperlokalt. Og så er vores kommune inde i en fantastisk udvikling, som det er spændende at være med i. De beslutninger, man tager, ser man hurtigt lokalt. Og man får også folks umiddelbare reaktion. Det er skønt at gå i dialog med folk, siger Johan Brødsgaard.
Kultur er sundt
Efter otte år i kommunalpolitik synes han, at han klart kan se de muligheder og udfordringer, der er i kommunernes kulturpolitik, og det glæder han sig til at arbejde med i KL-regi.
– Det føles rigtig godt at skulle arbejde med kommunalpolitik på landspolitiske bane i KL og være med til at repræsentere kommunerne her. Jeg vil gerne tale kulturpolitikken op på landsplan. Jeg synes ofte, den bliver nedprioriteret. Kulturen fylder ikke så meget i debatter og under valgkampene og dermed ikke så meget i folks bevidsthed. Det til trods for, at hvis man også tager idrætten med i betragtning, så er det noget af det, borgerne bruger allermest tid på, siger Johan Brødsgaard.
Jeg vil gerne tale kulturpolitikken op på landsplan. Jeg synes ofte den bliver nedprioriteret.
Han giver et eksempel på, hvordan kultur kan komme til at spille en endnu større rolle og kan have positive effekter på folkesundheden.
– For eksempel arbejder vi i Silkeborg med kultur og natur på recept. Det kan være kræftpatienter, der er terminalsyge eller folk, der har svært at komme tilbage på arbejde. Vi kan se, det virker positivt. En anden ting, vi arbejder med, er tilgængeligheden af tilbuddene. Der er mange børn, der efterlades udenfor på grund af deres økonomiske forhold i familien. Der laver vi forsøg med fritidspas, som vi forventer os meget af, siger Johan Brødsgaard.
Den idé vil han også gerne tage op på landsplan.
– Vi skal lære af hinanden i kommunerne. Der er brug for at dele erfaringer og samarbejde på tværs af kommunerne om kultur og erhvervsudvikling. Kommunegrænserne er mest væsentlige for os, der arbejder i kommunen og ikke de borgere, der bruger tilbuddene. Det er vigtigt, at vi ikke sidder i 98 kommuner og udvikler den dybe tallerken, siger han.
Han har store forventninger til initiativet Kulturens Analyseinstitut. KL har sammen med Danske Kulturbestyrelser, Dansk Erhverv, Center for Kulturevaluering ved Aarhus Universitet og Augustinus Fonden taget initiativ til analyseinstituttet på kulturområdet. Meningen er, at det skal give et bedre indblik i kulturens betydning for det enkelte individ - og for samfundet som helhed. Analyseinstituttet er nu kommet på finansloven 2022.
– Jeg har store forventninger til det projekt. Jeg tror, det kommer til at vise os, hvor stor en værdi kulturen har for vores samfund, siger Johan Brødsgaard.