
Foto Colourbox
Særlov i kraft: Det bliver en historisk stor integrationsopgave
tekst Thomas Kokholm Nielsen, tkn@kl.dk
I går blev den vedtaget i Folketinget, og allerede i dag den 17. marts træder den i kraft. Særloven for de ukrainske flygtninge, der er kommet til Danmark efter krigens start den 24. februar.
De skal have et sted at bo, de skal have CPR-nummer og bankkonto. Børnene skal i daginstitution og i skole og de voksne ud på arbejdsmarkedet. Særloven er det, der give kommunerne mulighed for at løse opgaverne.
– Vi har efterspurgt at få det her på plads. Så vi er rigtig glade for, at Folketinget har arbejdet hurtigt og har sikret os nogle rammer til at handle. Det er gået meget stærkt, og vi ved stadig ikke, hvor mange der kommer. Der bliver sikkert også brug for at rette til og justere undervejs. Vi har en aftale med regeringen om at have en tæt løbende dialog, siger KL’s formand, Aarhus borgmester, Jacob Bundsgaard (S).
Lige nu ved man ikke, hvor mange ukrainere der allerede er kommet. Med særloven kan ukrainerne søge opholdstilladelse, og det vil i de kommende dage give overblikket. Mange er kommet ind i landet på privat basis, især til Midt- og Vestjylland, fordi der her i forvejen bor mange ukrainere. Det er en del af særloven, at ukrainerne kan bosætte sig, hvor de vil. Det kan blive en udfordring.
– Derfor er der også, som en del af særloven, lavet en aftale om en fordeling kommunerne imellem. Det er klart, at vi har et ønske om, at hvis man har et netværk og en familie, så skal have mulighed for bosætte sig i den kommune, hvor man har det. Det skal der tages højde for. Men det ville ikke være rimeligt, hvis man i nogle få kommuner skal løfte hele opgaven. Derfor er det også fornuftigt, at der er lagt en fordeling ind, siger Jacob Bundsgaard.
Det er stadig meget uvist, hvor mange ukrainere, der kommer.
– Det kan jo være, at vi hurtigt bliver overhalet af virkeligheden. Vi har aftalt med regeringen, at vi skal genbesøge modellen, når der er kommet 10.000 ukrainere, siger Jacob Bundsgaard.
Ifølge Udlændinge- og integrationsministeriet er der indtil i dag 5.000 ukrainere, der har søgt opholdstilladelse.
Vi er i gang
På pressemødet i Udlændinge- og integrationsministeriet i formiddag, hvor særloven blev præsenteret, indledte Mattias Tesfaye (S) med at fortælle, at der var kø ved Udlændingestyrelsens center i Næstved, som er et af de fire centre, hvor ukrainerne skal hen og søge opholdstilladelse.
– Det her kommer til at ændre vores samfund. Vi kommer til at opleve en historisk stor integrationsopgave. Vi kommer til at møde ukrainerne i daginstitutioner og skole, på arbejdspladser og så videre. Det bliver en kæmpe opgave for kommunerne. Lad os tage godt imod dem. Inviter dem indenfor til børnefødselsdag, inviter dem på nabokaffe, sagde Mattias Tesfaye (S).
Jacob Bundsgaard understreger, at kommunerne allerede er godt i gang, og at der allerede er talrige eksempler på, hvordan frivillige og kommuner samarbejder om opgaven.
– Jeg oplever en enorm stor vilje i kommunerne og civilsamfundet til at hjælpe og sikre, at de ukrainere der kommer lander trygt og godt. De står i en forfærdelig situation, hvor de har måttet forlade familie og venner. De har måttet efterlade hjem og ejendele. De står med en usikker fremtid, og vi skal gøre alt for hjælpe, siger KL’s formand.
Det er især kvinder og børn, der kommer til Danmark. Derfor bliver det en stor og vigtig opgave at få børnene godt ind i skoler og daginstitutioner. Jacob Bundsgaard påpeger, at den opgave kommer til at trække på medarbejdergrupper, som der i forvejen er trukket rigtig meget på under coronakrisen.
– Men jeg synes, at alt tyder på, at motivationen er enormt høj i forhold til at løse opgaven, siger han.
Det samme gælder opgaven med at bringe ukrainerne ind på det danske arbejdsmarked, hvilket også er en kommunal opgave.
– Den tager vi også på os. Alle kommuner er i gang og har lavet taskforces og så videre. De koordinerer og organisere samarbejdet med det lokale erhvervsliv og civilsamfundet, siger Jacob Bundsgaard.
Integrationen af ukrainerne kommer selvfølge til at koste kommunerne ekstra ressourcer.
– Det bliver en udfordring, der skal tages alvorligt. Vi har de hænder, vi nu engang kan skaffe. Men vi har lavet en aftaler med regeringen om økonomien. Det samler vi op på i forbindelse med økonomiforhandlinger, så vi får dækket de udgifter, vi får, siger Jacob Bundsgaard.