
Foto: Lars Horn/Baghuset
Partiledere i overbudsrunde om frihed til kommunerne
tekst Mads Brandsen og Anna Törnqvist Jensen, mdbr@kl.dk, antj@kl.dk
– Jeg fatter ikke, at I klappede ad det der uambitiøse vrøvl før.
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen gav under partilederdebatten på Kommunalpolitisk Topmøde ikke meget for det løfte, finansminister Nicolai Wammen (S) kort forinden gav i sin tale til det kommunale Danmark.
Han lovede, at alle 98 kommuner kan blive sat fri på et velfærdsområde – men med Venstre-ører er det slet ikke ambitiøst nok. Svaret er mere konkurrence i form af flere friplejehjem og fribørnehaver. Ikke fordi, de er bedre end de offentlige af slagsen, men fordi de er noget andet.
Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen var med på at sætte kommunerne fri – men der skal fortsat være klasseloft i folkeskolen og minimumsnormeringer i folkeskolen, understregede hun og fremhævede beskæftigelsesområdet som et oplagt sted at sætte ind.
Jeg tror rigtig meget på det lokale demokrati, så mon ikke I kan finde ud af det.
– For nogle dage siden hørte jeg om en mand, der har kræft og får kemoterapi, som blev sendt i nyttejob. Det er hovedløst, sagde hun.
Den konservative partiformand Søren Pape Poulsen opsatte en hegnspæl for den kommunale frihed:
– Jeg mener ikke, man skal kunne sættes så meget fri, at man kan fratage de ældre deres frie valg, sagde han.
SF’s formand Pia Olsen Dyhr tilsluttede sig Søren Pape Poulsen. Der må være grænser.
– Jeg synes, borgerne skal tjekke det af med de lokale politikere. Det er jer, de skal vælge. Jeg tror rigtig meget på det lokale demokrati, så mon ikke I kan finde ud af det, sagde hun.
Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen stemte i:
– If you love somebody, set them free. Vi er nødt til at have mere kærlighed ind i det her forhold, sagde hun.
Upopulære Vanopslagh
Alex Vanopslagh, der er politisk leder af Liberal Alliance, vendte argumentationen lidt om:
– Liberal Alliance fik et ret dårligt kommunalvalg. Jeg kan godt tåle at gå herfra og være upopulær hos vores ni byrådsmedlemmer, når jeg siger, at vi fortaber os lidt, hvis vi tror, at målet er, at kommunerne skal sættes fri. Nej, målet er, at borgerne skal opleve bedre velfærd, sagde han og argumenterede for, at kommunerne slet ikke skal drive velfærdstilbud som børnehaver og plejehjem. Det skal private.
Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt pegede på visitationen i ældreplejen som et sted, man kan sætte ind. Den er både nidkær og bureaukratisk, mente han.
– Er det nødvendigt? Kunne vi ikke bare sige, at den hjemmehjælper, der kommer fra ældreplejen, tjekker om rollatoren og støttestrømpen går til den ældre i stedet for at vi har et hav af medarbejdere, der bruger tid på visitation, spurgte han.
Efter debatten pointerede Martin Damm (V), at "ægte frihed" ville være at foretrække.
– Nu er vi blevet lullet ind i, at vi er blevet lovet frihed. Men så bliver det pludselig kun til frihed på et område. Ægte frihed ville være at rulle noget af bureaukratiet tilbage for alle. Det vil være den rigtige tilgang, sagde han.