
Privatfoto Iben Jespersen
”Penis maa ikke betrædes”
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
”Penis må ikke betrædes. Gelanthus Nivalis (almindelig vinterpik)”
Sådan kunne man læse på et skilt i en skov i Aarhus. Skiltet var sat op med Aarhus Kommune som afsender.
Det var Iben Jespersen der opdagede skiltet.
– Det er meget veludført og æstetisk lavet. Det er imponerende. Mon der er en, der har sat et kamera i et af træerne for at se folks reaktion. Det er virkelig sjovt fundet på, og det står så fint der. Det passer lige til sådan en lille park, siger Iben Jespersen til BT.
Skiltet er dog ikke opsat af Aarhus Kommune, fortæller kommunen, der også har været ude og fjerne skiltet, til BT.
Det er ikke første gang et mystisk skilt dukker op i Aarhus. I maj 2021 kunne man finde et skilt, der advarede om en farlig plante, der mindede om ramsløg, skrev TV2 Østjylland. Også her var kommunen ude og tage afstand fra skiltet.
Gelanthus Nivalis er i øvrigt det latinske navn for vintergæk.
Silkeborg sænker farten for flagermusene
I Silkeborg ændrer man fartgrænsen på en bestemt strækning i en bestemt periode. Det sker på grund af damflagermusen, som er beskyttet af EU-lovgivning.
På Nordskovvej i Silkeborg sættes fartgrænsen nu ned.
– Damflagermusen er aktiv fra solnedgang til solopgang fra marts til november. I de perioder må man køre 50 km/t på Nordskovvej. Med den hastighed kan flagermusene nemlig nå at undvige bilerne. Vi har opsat digitale hastighedsskilte, så resten af tiden kan du køre 60 kilometer i timen, skriver kommunen i et Facebook-opslag.
Trods den begrænsede tidsperiode med sænket fartgrænse, har det dog fået flere borgere op af stolen.
– Det er for dumt, lyder det i et andet.
– Men der er jo ingen flagermus. Kører strækningen hver dag i mørke. Aldrig set en flagermus og aldrig hørt om nogen som har set en flagermus. Mon ikke der er nogen som laver fis med os her, lyder det i en kommentar til opslaget.
Men beslutningen er ikke taget helt uden rygdækning.
– Den er god nok. Flagermusene er der. Det er tjekket, svarer Silkeborg Kommune i en kommentar på Facebook-opslaget.

Gå på potten i en pose på det vandfri toilet
I Odense Kommune kan man fire steder finde de såkaldte posetoiletter. Hvis man skal benytte et af dem, er processen simpelt.
Der skal ikke trækkes ud, men når naturen kalder, tager man blot en af de ophængte poser og fastsætter den på toilettet. Efterfølgende tager man blot posen og smider den i skraldespanden.
På toilettet kan kommunen spare helt på vandet. Udover udeblivende vand på selve toilettet, er det heller ikke muligt at vaske hænder, men man kan derimod spritte af.
Trods den noget anderledes toiletoplevelse, oplever kommunen ingen utilfredshed.
– Der er ikke lavet nogen brugerundersøgelse på toilettet, men eftersom det bliver brugt, og vi ikke modtager nogen klager, må det jo virke efter hensigten, skriver By- og Kulturforvaltningen i en mail til Fyens Stiftstidende.