
Foto: Colourbox
Blandet succes med at få podere ind i ældreplejen
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
I takt med at teststederne for Covid-19 lukker, har flere kommuner været offentligt ude og opfordre podere til at søge job i ældreplejen og på andre velfærdsområder i kommunen i en tid med kollektiv mangel på arbejdskraft.
”Kan du ikke mere vatpind dreje, så mangler vi dig til vores ældrepleje”
Sådan lød det i et Facebookopslag fra Vesthimmerland Kommune i starten af februar.
– I Vesthimmerland er vi meget imødekommende for at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet i vores ældrepleje. Her søger vi dig, hvis du kunne tænke dig at fortsætte med at gøre en forskel for mange mennesker, skriver kommunen i opslaget.
Men rim og opfordringer har umiddelbart ikke haft nogen synderlig effekt i kommunens jagt på de eftertragtede podere.
– Nu ville jeg ønske at jeg kunne sige, at alle rekrutteringsudfordringerne i kommunen var løst. Men det er den altså ikke. Jeg tror, vi har fået tre henvendelser, men de kan jo nå at komme endnu, siger Mette Rohde, der er afdelingschef i pleje- og seniorservice ved Vesthimmerland Kommune.
Samme opbakning har man mærket i Silkeborg Kommune, der i februar gennem Falck, som har stået for at drive testindsatsen i området, har sendt jobopslag ud til poderne, og i et Facebook-opslag opfordrer de ligeledes til, at man sender dem en ansøgning.
Men heller ikke her har indsatsen givet pote.
– Vi har ikke fået nogen ansat. Jeg mødte selv nogle podere i et testcenter, og de sagde forståeligt nok, at de får masser af tilbud. Mange siger, at de har tjent godt i den her tid, men at de nu vil have lidt ferie. Men det kan jo stadig være, der kommer nogle, siger Lene Drotner Frost, der er sundhedsfaglig leder i ved Silkeborg Kommune.
Fra den 1. februar stoppede Covid-19 med at blive anset som en samfundskritisk sygdom, og i samme måned besluttede regeringen af hurtigsteststederne derfor skulle lukkes. De sidste steder lukkede den 6. marts, mens PCR-teststeder stadig er at finde.
Anderledes har resultatet dog været i blandt andet Helsingør. Her kunne poderne sende en sms til Trine Alstrup, der er centerchef for sundhed og omsorg, for at høre mere om arbejde, men kommunen lavede også aftaler med teststederne om uddeling af flyers i forbindelse med nedlukningen af testcentrene. Én ting tror centerchefen dog har været medvirkende til, at der ikke har været endnu mere respons.
– Jeg har fået 12 henvendelser på mine sms’er. Ikke kun fra podere men overvejende fra dem. Vi har indtil videre fået ansat én og har tre i en ansættelsesproces. Der er selvfølgelig noget i forhold til, at de kommer fra en løn der er noget højere, end hvad vi kan give dem. Det har gjort, at nogle har afvist det.
Også i Middelfart har man fået respons i jagten på poderne med op mod 40 henvendelser. I en video på kommunens Facebookside kunne man se senior- og velfærdschef Vicky Kim Andersen opfordre poderne til at søge arbejde inden for velfærden.
– Det var positivt i den forstand, at vi gik efter poderne, men oplevede også at komme i kontakt med andre. Det var alt fra flexjobbere til folk, der ville ind på uddannelsen, men gerne ville have erfaring først. Det har givet en virkelig interessant respons, og mere end man turde håbe på, fordi det er en helt ny metode, siger Vicky Kim Andersen.