
Foto: Colourbox
Ukrainere kan få integrationsuddannelse
tekst Thomas Kokholm Nielsen , tkn@kl.dk
Danmark forbereder sig på at modtage mange fordrevne ukrainere. De skal hurtigst muligt hjælpes til et godt liv i Danmark. Regeringen og arbejdsmarkedets parter – heriblandt KL - er med en ny aftale blevet enige om, at ukrainerne skal have adgang til integrationsgrunduddannelsen (igu).
Igu’en giver flygtninge kompetencer og praktisk erfaring med det danske arbejdsmarked. Integrationsgrunduddannelsen henvender sig til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i alderen 18-40 år, der har haft folkeregisteradresse i Danmark i mindre end 10 år.
Betingelsen er, at ukrainerne har fået midlertidig opholdstilladelse. Det vil de få efter den særlovgivning, som Folketinget ventes at vedtage onsdag. Dermed ligestilles de med personer, der i Afghanistan har bistået danske myndigheder, som blev sikret adgang til igu-ordningen ved trepartsaftalen af 14. februar 2022.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er glad for aftalen, der kan træde i kraft, når særloven er i Folketinget.
– Vi står med det ene ben inde i den største flygtningekrise på det europæiske kontinent siden Anden Verdenskrig. Når der er krig i Danmarks nærområde, har vi selvsagt et stort ansvar for at hjælpe. Derfor har vi sammen med arbejdsmarkedets parter drøftet, hvordan vi hurtigst muligt hjælper ukrainerne ind i arbejdsfællesskabet. De seneste år har mange virksomheder og syriske flygtninge brugt igu-ordningen, der sikrer to år med arbejde og uddannelse. Nu har vi aftalt også at åbne uddannelsen for de ukrainere, der kan få opholdstilladelse efter særloven. Det synes jeg er rigtig godt, siger Mattias Tesfaye.
Vejen til et godt liv
KL’s formand Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) ser aftalen som et vigtigt skridt, der kan hjælpe ukrainerne til rette i Danmark.
– At få fodfæste på arbejdsmarkedet er for mange den allerbedste vej ind til et godt liv i et nyt samfund. Derfor er det vigtigt, at vi får skabt nogle rammer, der kan hjælpe de ukrainere, der nu kommer til landet, godt på vej. Med integrationsgrunduddannelsen kan vi kombinere job med sproglig og faglig opkvalificering, hvilket er den helt rette kombination, og allerede har hjulpet mange, der tidligere er kommet til landet. Og derfor er det afgørende, at ukrainerne bliver omfattet af målgruppen for igu’en, siger Jacob Bundsgaard.
Også DA og Fagbevægelsens Hovedorganisation er tilfredse med aftalen.
Integrationsgrunduddannelsen
Integrationsgrunduddannelsen giver flygtninge kompetencer og praktisk erfaring med det danske arbejdsmarked.
Integrationsgrunduddannelsen varer to år. Den kombinerer ansættelse i lønnet praktik på en virksomhed med skoleundervisning.
Uddannelsen henvender sig til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i alderen 18-40 år, der har haft folkeregisteradresse i Danmark i mindre end 10 år.