
Foto: Colourbox
Flertal i Folketinget forlænger folkeskolens frihedsgrader
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Frihedsgraderne i folkeskolen, som blev vedtaget i Folketinget i juni 2021, forlænges til også at gælde i det kommende skoleår. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om, skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Skoler og kommuner får også i skoleåret 2022/23 frihed til at konvertere understøttende undervisning til blandt andet tolærerordninger og delehold. De får derudover mulighed for at fravige målsætningen om fuld kompetencedækning og må i begrænset omfang undervise online i den almindelige undervisning.
Flertallet består af regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
– Nu giver vi skolerne og kommunerne endnu et år, hvor de får frihed til selv at beslutte, hvordan de vil tilrettelægge undervisningen, så det fagligt set giver mest mening for eleverne. Både lærere og skoleledere er kommet med positive tilbagemeldinger på frihedsgraderne, og jeg synes derfor, at det er oplagt at undersøge, hvad der sker, hvis vi detailstyrer mindre fra Christiansborg. Derfor er jeg også rigtig glad for, at folkeskoleforligskredsen er enig i at videreføre frihedsgraderne endnu et år, og at vi giver skolerne mulighed for at bruge fjernundervisning i de situationer, hvor det kan gøre en positiv forskel, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Partierne vil bygge videre på de gode erfaringer fra coronahåndteringen i grundskolen. Det gælder blandt andet for den virtuelle undervisning, som der dog kun gives mulighed for i et begrænset omfang. Den må maksimalt udgøre 20 procent af den samlede undervisning om ugen. Herudover kun efter aftale med forældre.