
Tvillingeparret Natalia og Maria Petschatnikovs udstilling på Horsens Kunstmuseum er blevet aflyst. PR-foto
Folketingspolitiker kritiserer Horsens efter aflysning af kunstudstilling
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Ovenpå den russiske invasion af Ukraine har flere kommuner valgt at aflyse kulturarrangementer med bånd til Rusland. Det er blandt andet sket, efter kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) opfordrede kommuner og kulturinstitutioner til at boykotte arrangementer med relationer til Rusland.
Det har Horsens Kommune også valgt at gøre. En kunstudstilling med et tysk-russisk tvillingepar er blevet aflyst.
Aflysningen har fået folketingsmedlem for Radikale Venstre Zenia Stampe op af stolen, og i et opslag på Facebook retter hun kritik mod byrådet i Horsens. Ifølge hende har de to tyskboende kunstnere ikke boet i Rusland i 30 år, har tysk og russisk statsborgerskab og tager offentligt stærkt afstand fra krigen.
– Det her er præcis, hvad jeg frygtede, da jeg hørte kulturministerens udmelding, og jeg er rystet over, hvor hurtigt danske politikere er klar til at feje fundamentale værdier som kunstnerisk frihed, armslængde og ikke-diskrimination af bordet for at signalere handlekraft, skriver Zenia Stampe i opslaget.
I et skriftligt svar til Danske Kommuner lyder det fra Zenia Stampe, at al samarbejde med det officielle Rusland bør afbrydes, men at det ellers skal være op til den enkelte institution at lave en vurdering.
– Når jeg kritiserer beslutningen i Horsens skyldes det dels, at de lokale politikere har brudt armslængden ved at træffe beslutningen henover hovedet på Horsens Kunstmuseum. Dels at de netop ikke har foretaget en konkret vurdering, men bare har foretaget en automataflysning ud fra kunstnernes navn og oprindelse. Jeg opfordrer i stedet til, at man lader den enkelte kulturinstitution foretage en reel vurdering af den enkelte sag. De kan eventuelt støtte sig op af de seks principper, som kulturlivets egen paraplyorganisation, Dansk Kulturliv, kom med for et par dage siden, hvor de støtter boykot af alt samarbejde med det officielle Rusland, men samtidig taler imod boykot af kunstnere, der er uafhængige af den russiske stat, og som ikke repræsenterer russiske interesser, lyder det fra Zenia Stampe til Danske Kommuner.
Klar streg i sandet
I kølvandet på de første aflysninger af danske arrangementer med relationer til Rusland, fik byrådet i Horsens henvendelser om udstillingen, som de først ikke var klar over, var russisk. Det førte til en aflysning af arrangementet på Horsens Museum. En beslutning, som 2. viceborgmester og formand for kultur- og fritidsudvalget Andreas Boesen (S) står ved.
– Vi vil sende et klart signal til Rusland og også et signal til herboende ukrainere, at tiden måske ikke er til at promovere eller understøtte russisk kunst, siger han til Danske Kommuner.
Andreas Boesen mener, at Zenia Stampe udelukkende lægger vægt på de ting, der trækker kunstnernes relationer væk fra Rusland, og at det er information, kommunen ikke fra sag til sag har mulighed for at tjekke op på.
– Vi har ikke ressourcer til at lave baggrundstjek og forholde os til enkelte kunsternes holdninger, og i hvor lang tid man har taget afstand. Det, mener vi ikke, er vores opgave. Derfor har vi trukket en klar streg i sandet. Det er en ren politisk beslutning, siger Andreas Boesen.
Svære beslutninger
I Aarhus har man også aflyst russiske kulturarrangementer. Ovenpå kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens opfordring om at aflyse, har Aarhus Kommunes kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (RV) argumenteret for, at kultur og politik ikke skal blandes sammen, og at en opfordring fra ministeren ikke er nok.
– Det er vigtigt for mig, at vi tager skarpt afstand fra det russiske overgreb mod Ukraine. Her kan og bør kulturen også spille en rolle. Men vi skal som politikere ikke være smagsdommere. Derfor er det afgørende, at regeringen kommer med nogle klare retningslinjer for, hvordan kulturen skal bakke op om udenrigspolitikken, skriver Rabih Azad-Ahmad i et opslag på Facebook.
I Horsens ser man det dog, i fraværet af mere end en opfordring, som værende noget, der kan og bør håndteres lokalt.
– Nu var de klare retningslinjer der ikke. Nogle gange må man også sige, at vi er politikere på lokalt niveau, og vi skal også kunne træffe beslutninger og stå på mål for dem, siger Andreas Boesen.