
Mads Skau (V). Pressefoto
"Der er ingen tvivl om, det er vigtigt for borgmesteren i Haderslev, når der tales forsvar"
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Søndag aften tonede statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med partilederne fra Venstre, SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti frem på skærmen, da de fem partier kunne præsentere en ny aftale om dansk forsvarspolitik.
Ikke alene skal danskerne i juni stemme om det danske EU-forsvarsforbehold, der lægges også op til massive investeringer i det danske forsvar. Aftalen betyder, at Danmark varigt vil øge sine forsvarsudgifter til to procent af BNP inden udgangen af 2033, og i både 2022 og 2023 er der sat 3,5 milliarder kroner af til det danske forsvar.
På pressemødet søndag aften stod det dog ikke klart, hvordan pengene skal fordeles, men i Danmarks største forsvarskommune, Haderslev, er man mere end klar til samarbejde.
– Vi er helt klart åbne for dialog. Vi skal selvfølgelig have befolkningen med, for ligesom alle andre virksomheder, der udvider, så fylder og støjer det, men vi lever af vækst og velfærd. Haderslev Kommune har også lagt nogle vækstspor ud, og det er jo fint, hvis også forsvaret hjælper med at holde det i gang. Når der sker noget på forsvarsområdet, er der jo en masse følgevirksomheder, som bliver begunstiget, siger borgmester Mads Skau (V).
Han har længe været opmærksom på, at der skulle forhandles om forsvarsbudgettet på Christiansborg i år, men han glæder sig over, at Haderslev denne gang ikke bare skal kæmpe for at bevare det, der er i kommunen, men at der på sigt måske kan være mulighed for at udvide.
– Der er ingen tvivl om, det er vigtigt for borgmesteren i Haderslev, når der tales forsvar, konstaterer han og fortsætter:
– Heldigvis ser det jo denne gang ud til at være med pil opad, hvor det ellers har været med pil nedad i en lang årrække. Det har vi været kede af, og det har betydet, at vi skulle være på mærkerne for at forsvare det forsvar, vi har.
Ligger i identiteten
I Haderslev ligger både Flyvestation Skrydstrup, Forsvarets Materiel- og Distributionsdepot, Haderslev Kaserne, Beredskabsstyrelsen Sydjylland, ligesom militærorkestret SMUK holder til i kommunen.
– Vi har i lang tid været en forsvarskommune, og det ligger meget i befolkningen i Haderslev Kommune, at det er vi meget bevidste om og stolte over. I kommunen gør vi også meget ud af at tage godt imod de værnepligtige, fortæller han.
Haderslev Kaserne ligger inde midt i byen, militærorkestret SMUK er en del af bybilledet, når de går gennem byen hver fredag, og de 2.000 arbejdspladser, Forsvaret skaber, kan godt mærkes i Haderslev.
– I en by med omkring 53.000 indbyggere, er 2.000 altså ikke en uvæsentlig størrelse, konstaterer Mads Skau og fortsætter:
– Siden 1800-tallet har kasernen ligget inde i byen, og det er for os en stor del af bybilledet, ligesom vi gør meget ud af at markere mærkedage som besættelsesdagen den 9. april og befrielsesdagen den 4. maj. Det bliver nok heller ikke mindre aktuelt i år, hvor vi har brug for at fortælle hinanden, at vi ikke tager vores frihed som en selvfølgelighed.