
Foto: Colourbox
Regeringen indkalder til forhandlinger om frihedsgrader i folkeskolen
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
I det kommende skoleår skal det fortsat være muligt at konvertere al understøttende undervisning til blandt andet delehold og tolærerordninger. Sådan lyder det fra Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
– Skolerne og kommunerne har sat stor pris på den frihed til at tilrettelægge undervisningen af fra, hvad der giver mest fagligt mening for eleverne, i det forgangne skoleår. Regeringen mener på den baggrund, at der er god grund til at samle nogle flere erfaringer med det i det kommende skoleår. Derfor indkalder vi nu folkeskoleforligskredsen for at se, om der kan opnås enighed om det, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
De nuværende frihedsgrader vedtog et enigt Folketinget i juni 2021 for skoleåret 2021/2022. Efter anbefaling fra skoleledere, lærer og KL inviterer de altså nu til forhandlinger om at forlænge frihedsgraderne. Det er KL tilfredse med.
– Vi håber, der danner sig et bredt flertal om at fortsætte frihedsgraderne, der opstod grundet en cooronasituation, som man i et samarbejde har fundet ud af at folde ud fra kommune til kommune og skole til skole, siger formand for KL’s børne- og undervisningsudvalg og borgmester i Herlev, Thomas Gyldal (S), til Danske Kommuner og fortsætter:
– Ikke mindst fordi regeringen har lanceret det store frihedsforsøg. Ellers kan vi komme til at stå i den bizarre situation, at det man har udrullet, bliver kaldt tilbage, samtidig med, at man planlægger yderligere frihedsgrader, lyder det fra Thomas Gyldal.
Udover en forlængelse af de nuværende frihedsgrader i skolerne, håber Thomas Gyldal også, at det bliver muligt at kigge på fritidsdelen, fordi de nuværende frihedsgrader åbner op for nogle ressourcer, man kan bruge andre steder på skoleområdet.
– Udvidet åbningstid i SFO’erne er en naturlig del af, at man konverterer understøttende undervisning til delehold og tolærerordninger, siger Thomas Gyldal.