
Michael Ziegler (K). Foto: Høje-Taastrup Kommune
Ny trepartsaftale skal forhindre chikane på arbejdet
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Både arbejdsgivere og arbejdstagere skal blive bedre til at håndtere og forebygge seksuel chikane. Derfor har regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter indgået en ny trepartsaftale, der indeholder en række initiativer, som skal understøtte en kulturforandring og forhindre seksuel chikane på både private og offentlige arbejdspladser.
– Seksuel chikane er helt uacceptabelt og kan desværre foregå alle steder på arbejdsmarkedet. Mange modige kvinder og mænd har i den seneste tid stået frem og fortalt nogle chokerende historier, der har været en stor øjenåbner for os alle. Nu er regeringen og arbejdsmarkedet nået frem til en aftale, der er nøje overvejet og kan være med til at gøre en forskel for den almindelige dansker. Det er jeg meget stolt af, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse om aftalen og understreger, at reglerne om seksuel chikane skal være helt tydelige, så ingen arbejdsgivere er i tvivl om deres ansvar og pligter, og der skal være større konsekvens i grove sager.
Blandt initiativerne i aftalen lyder det da også, at netop reglerne skal være mere klare, så ingen er i tvivl om deres ansvar, hvis der opstår seksuel chikane. Samtidig medfører aftalen, at godtgørelsen i særligt grove sager om seksuel chikane hæves med 33 procent.
Michael Ziegler (K), der er formand for KL’s løn- og personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup, er glad for, at der med aftalen er en fælles opmærksomhed på, at al form for seksuel chikane er uacceptabelt.
– Det er godt, at vi sammen har lavet en aftale om rammerne for den indsats imod seksuel chikane, som finder sted på alle kommunale arbejdspladser. Der er en balance i aftalen, så det ikke handler om at slå på nogle arbejdsgivere, men som peger på, at vi har et fælles ansvar. Der er blandt andet et initiativ, som handler om at tydeliggøre de ansatte oplysningspligt, og jeg mener, det er supervigtigt, at vi ikke bare læner os tilbage og kigger surt på arbejdsgiveren, men at det bliver understreget, at vi alle sammen har en forpligtelse til at sikre chikanefri miljøer på arbejdspladsen, siger han.
Særlig del for unge
Michael Ziegler peger på, at forebyggelse af seksuel chikane handler om en kulturændring også udenfor arbejdspladsen.
– Hvis man skal skubbe til den kultur, er det godt, at der med aftalen bliver signaleret meget kraftigt, at det vil vi ikke acceptere, og at det bliver fulgt meget kraftigt op med handling, siger han.
Han glæder sig også over, at der i aftalen er blevet en særlig plads til unge medarbejdere, herunder elever og lærlinge, der skal have bedre retsstilling, hvis de udsættes for seksuel chikane. Virksomheder, som gentagne gange har sager om seksuel chikane af lærlinge og elever, skal således kunne fratages retten til at oprette lære- og elevpladser, ligesom der skal laves en fast track-ordning, der skal sikre hurtigt behandling af sager, hvor der er unge involveret.
– Unge er åbenlyst en særligt sårbar gruppe på grund af deres position på arbejdspladsen, og derfor er det vigtigt, at der er nogle helt klare rammer omkring det, og at vi sikrer, at skulle der være nogle helt uacceptable sager, så der bliver taget hånd om deres uddannelsesforløb, siger Michael Ziegler.
Når borgere krænker
Michael Ziegler understreger, at hans klare indtryk er, at der generelt er godt styr på at forebygge seksuel chikane i kommunerne, og at ”kommunerne har godt styr på det”. Men der, hvor det ifølge Michael Ziegler kan blive rigtig svært på de kommunale arbejdspladser, er, når kommunale medarbejdere oplever at blive krænket af borgere.
– Det er lige præcis her, vi har den største udfordring. Der er vi ude over forholdet mellem ansatte, eller mellem leder og ansatte. Ser man på Arbejdstilsynets nationale overvågning af arbejdsmiljøet blandt lønmodtagere, kan man se, at det er medarbejdere på døgninstitutioner eller i hjemmeplejen, som oftere udsættes for seksuel chikane end medarbejdere i andre brancher. Det, man så også kan se i undersøgelsen, er, at det ofte udøves af borgere, siger Michael Ziegler og fortsætter:
– Vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan som arbejdsgiver for at sikre et chikanefrit miljø, men det kan være svært at udstede en egentlig garanti på de områder, hvor vi har medarbejdere, som har med syge borgere at gøre. Borgere, hvis sygdom sommetider i sig selv kan gøre, at de har en krænkende adfærd.
Ifølge Michael Ziegler kan kommunens forpligtelse til at yde hjælp til borgerne i de tilfælde kollidere med kommunens forpligtelse til at passe på medarbejdere.
– Men derfor skal vi selvfølgelig gøre en indsats og have en særlig opmærksomhed på de ansattes arbejdsmiljø. Vi gør, hvad vi kan, siger han.
Initiativerne i aftalen
Reglerne tydeliggøres, så arbejdsgiveren ikke er i tvivl om sit ansvar og pligter.
Godtgørelsesniveauet i særligt grove sager om seksuel chikane hæves med 33 procent.
Bedre retsstilling for elever og lærlinge, som udsættes for seksuel chikane
Øget fokus på seksuel chikane i arbejdsmiljøarbejdet – inkl. APV-arbejdet – på den enkelte arbejdsplads.
Det tydeliggøres i reglerne, at ansatte har pligt til at videregive oplysninger om seksuel chikane i arbejdet, hvis de bliver opmærksomme på det, og ikke selv kan løse det.
Årlige opgørelser over antallet af Arbejdstilsynets afgørelser og vejledninger om seksuel chikane og mobning.
Der nedsættes en alliance med alle relevante organisationer, som skal sikre et fortsat fokus på seksuel chikane. Regeringen ønsker at afsætte 5 mio. kr. til alliancen i 2023.