
En mand vender hjem og går ind i politik igen
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Han forlod byen som 17-årig. Som mange unge tog han til storbyen København, tog uddannelse som jurist, stiftede familie. Andreas Pourkamali blev også politisk engageret i Det Radikale Venstre. Han sad i Københavns borgerrepræsentation i perioden fra 2014-2018. Han var også folketingskandidat i den periode.
I dag er Andreas Pourkamali 39 år. For fire år siden valgte han så at flytte tilbage til barndomsbyen Næstved med familien der består, af hans kone Sara og to drenge. Drengene er i dag fem og otte år.
Egentlig havde han taget en pause fra politik, men så blev han alligevel tændt på, at gå ind i politik.
– Politik kræver overskud og energi. Det mærkede jeg, da jeg sad i København. Og jeg havde egentlig tænkt, at jeg ville mærke efter, om jeg skulle fortsætte. Så var der særligt noget på børneområdet, som jeg synes ikke var godt nok og kunne gøres bedre, fortæller Andreas Pourkamali.
Som børnefamilie mærkede han selv, hvor skoen trykkede.
– Det var over en bred kam, der var brug for forbedringer. Man oplever tingene selv, når man har børn i daginstitution og skole. Normeringerne i daginstitutionerne og skolerne var meget dårlige. Jeg oplevede at meget få politikere havde fokus på at gøre noget ved det. Jeg kan sådan set godt forstå dynamikken. Der er jo de økonomiske rammer, der nu engang er i en kommune som Næstved. Når jeg taler med folk, får man fornemmelse af, at forældre i Næstved nærmest som standard prøver at få sit barn på en privatskole. Der har simpelthen været en flugt fra folkeskolen. Det var min ambition om at gøre noget ved den situation, der fik mig til at gå ind i politik, siger Andreas Pourkamali.
Der var flere ting, der fik alarmklokkerne til at ringe.
– Næstved ligger også ret lavt på rankinglisterne, både når det gælder karaktergennemsnittet, og hvordan man formår at løfte eleverne. Det synes jeg er rigtig ærgerligt. Vi har passionerede og dygtige lærer, men rammerne er ikke som de skal være. Det ville jeg gerne gøre noget ved. For børnene og lærernes skyld, Andreas Pourkamali.
Men der er jo mange som os, der bor en lille københavnerlejlighed og måske ikke har råd til at give seks millioner for en lejlighed, hvor man kan være med børnene. Så kigger de udenfor København og tænker, hvor kan vi flytte hen? Det kunne være Næstved. Men det er klart, hvis børneforholdene ikke er gode nok, så flytter børnefamilierne ikke til.
Accepterer ikke tingenes tilstand
Andreas Pourkamali arbejder som jurist i Udlændingestyrelsen, der for to år siden flyttede godt 400 arbejdspladser til Næstved, som en del af udflytningen af de statslige arbejdspladser. Det var egentlig ikke planen, at de skulle arbejde samme sted, men da der blev en ledig stilling i styrelsens kommunikationsenhed, fik hans kone Sara også job der.
– Men det kunne da været rart, hvis flere af mine kollegaer flyttede herned, siger Andreas Pourkamali.
En stor del af dem pendler og arbejder hjemme. Børnepolitikken er vigtigt parameter, hvis man vil tiltrække nye borgere, mener han.
– Jeg synes det er en opgave for en by som Næstved at gøre sig attraktiv for at tiltrække nye ressourcestærke borgere - for eksempel en akademikerfamilie som min. Eller lad mig lige understrege, at det ikke behøver være akademikere. Men der er jo mange som os, der bor i en lille københavnerlejlighed og måske ikke har råd til at give seks millioner for en lejlighed, hvor man kan være med børnene. Så kigger de udenfor København og tænker, hvor kan vi flytte hen? Det kunne være Næstved. Men det er klart, hvis børneforholdene ikke er gode nok, så flytter børnefamilierne ikke til, siger han og tilføjer:
– Det er et af de vigtigste parametre for at tiltrække tilflyttere. Familier spørger først og fremmest sig selv, hvad skal med mine børn? Jeg synes, man kan flytte dagsordenen i børnepolitikken. Min grundholdning er at politik er noget man laver sammen. Der er stor lyst til at skubbe på den her dagsorden. Jeg tror det er muligt at ændre tingene, men det kræver vedholdenhed og at man ikke acceptere, at tingene er som de er. Jeg tror, at jeg som tilflytter til Næstved, kommer med et nyt blik, noget ny energi og inspiration. Det håber jeg i hvert fald. Jeg er sikker på, at vi i den her periode kommer til at forbedre over en bred kam, siger Andreas Pourkamali.

Blå bog
39 år
Formand for kultur og idrætsudvalget
Uddannet jurist
Gift med Sara med hvem han har to drenge på 5 og 8 år.
Arbejder som jurist i Udlændingestyrelsen i Næstved.
Børnene på banen
Nu blev det så ikke til formandsposten for børne- og uddannelsesudvalget han blev formand for. Den post gik til den radikale partifælle, Lars Hoppe Søe. Til gengæld blev Andreas Pourkamali formand for kultur- og idrætsudvalget.
– Det er et område, som jeg brænder rigtig meget for, og som jeg også arbejdede med som politiker i København. Det er et kerneområde for udvikling og fællesskaber. Foreningslivet er vigtigt. Det kunne vi jo blandt andet se under corona, hvor mange oplevede mistrivsel og ensomhed. Der kan man se, hvor vigtigt det er, at man kan komme i sin forening og dyrke sport med vennerne, siger Andreas Pourkamali.
– Et af mine store fokusområder er at sikre de fællesskaber, der er i vores foreningsliv. Det er alfa og omega og det arbejde er jeg glad for at sidde for bordenden for, siger han.
Selv er han ikke medlem af nogle foreninger. Det lader han indtil videre børnene om.
– Jeg nøjes med at køre børnene. De går både til fodbold, svømning og gymnastik. Det er børnene der er medlemmer og vi bakker op. Jeg spillede selv meget fodbold og elskede at komme i klubben med vennerne. Det betyder noget. Jeg håber, at når jeg finder et par timer ekstra i ugen, så skal jeg selv ud og spille noget fodbold, siger Andreas Pourkamali.
FRA BYRÅDET
På Danske Kommuner er vi optaget af at give kommunalpolitikerne en stemme. Derfor har vi serien ”Fra Byrådet”. Her fortæller politikerne om det, der optager dem lige nu, og sætter ord på arbejdsvilkårene som politiker.
Næstved er nærhed
Det er jo nærliggende at spørge om Andreas Pourkamali om forskellen på kommunalpolitik i København og en kommune som Næstved.
– Der er rigtig stor forskel. Når man er politiker i København, så er kommunen så stor, at det er svært at følge med i, om de beslutninger, du er med til at tage, de virker. Du er nødt til at tro på, at administrationen fører det helt ud i livet. I Næstved kan du meget bedre følge tingene helt til dørs. Og du kommer endnu tættere på de mennesker, det berører. Det kan jeg rigtig godt lide ved kommunalpolitik. Det er folks hverdag man er med til at påvirke og gøre bedre, siger Andreas Pourkamali.
Som eksempel nævner han, at Næstved har seks folkeskoler, mens der i København er 74.
– Man kan nemmere overskue hele billedet i Næstved. Der er mere nærhed. Jeg oplever også at politikerne er tættere på hinanden på tværs af partier. Det samme med administrationen. Man er mere sammen om tingene, siger Andreas Pourkamali.
Og hvad med byen? Har den ændret sig siden du forlod den som 17-årig?
– Der er sket noget. Nu har jeg så også et andet perspektiv som voksen. Men det er klart, at urbaniseringen, det at folk flytter til byen og vil være der, betyder, at en masse provinsbyer som Næstved står i en situation, hvor man skal forsøge at finde ud af, hvad det betyder for os. Vi kan ikke undgå at unge vil flytte til byen. Men vi skal også have en stærk ungdomskultur, det synes jeg er vigtigt, siger Andreas Pourkamali.