
Hjemmelavet instrument. Foto: Rudersdal Kommune.
Stjernebarnet og den mismodige trold lærer børn i Rudersdal om følelser
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
På Rønnebærvej i Holte, Rudersdal, ligger natur- og kulturhuset. Her kan børn få en bred vifte af kulturelle oplevelser, og i disse uger møder en bunke fireårige børnehavebørn violinist Karen Humle og forfatter Susanne Holck. De har lavet et tredagsforløb, der skal lære børnene om samarbejde, følelser, musik og fortælling.
– I projektet møder børnene en trold, der aldrig er helt glad, helt trist eller helt vred. En trold uden venner, lige bortset fra en lysende blå stjerne, som en dag banker på troldens dør. Det er historien om et venskab, og sammen med børnene udforsker vi, hvordan følelser kan udtrykkes, accepteres og håndteres, siger Susanne Holck i en pressemeddelelse fra Rudersdal Kommune.
Udover at lytte til fortællingen og musikken skal børnene også selv udtrykke sig kunstnerisk. De laver instrumenter og fortællekort, der gør dem selv til en del af fortællingen.
Nattevagter går på arbejde i pyjamas
På Plejecenter Christians Have i Solrød har medarbejderne afprøvet noget nyt for at hjælpe demente borgere om natten.
Beboerne kan nemlig have svært ved at finde ud af, hvad tid på dagen det er, når de vågner om natten. Derfor er nattevagterne hoppet i nattøj for at signalere, at det rent faktisk er nat, skriver Solrød Kommune på Facebook. Og det har virket. Når beboerne vågner om natten med uro og vandrer rundt, falder de hurtigere til ro, når de møder en medarbejder i nattøj.
Sådan siger Tanja, der de seneste måneder har arbejdet i nattøj.
– Hov nej, du skal da sove - det skal jeg også, siger beboerne, når de møder Tanja på gangene om natten.
Efter succes med eksperimentet vil nattøj nu være en del af medarbejdernes tøjsortiment, så flere medarbejdere kan være med på bølgen.

Skraldebiler kører på skrald
Fra mandag begyndte 10 nye skraldebiler at køre på vejene i Faaborg-Midtfyn. Alle 10 skraldebiler kører på biogas lavet af madaffald, skriver TV2 Fyn.
Hvert år kommer skraldebilerne til at indsamle 13.000 tons affald, og 3.000 af de tons affald udgør det, skraldebilerne selv skal køre på.
– Når vi sorterer vores affald i husholdningerne, og det så går i biogasanlægget og bliver lavet til gas, skraldebilerne kan køre på, så synes jeg, det er et godt, konkret eksempel på, at det faktisk betyder noget, hvad vi gør hver især, siger borgmester Hans Stavnsager (S) til TV2 Fyn.