
Kommunerne er klar til at hjælpe flygtninge - men de må ikke
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
FN vurderer, at over en halv million mennesker er flygtet fra Ukraine. Polen og Moldova har modtaget mange af dem, og den danske regering arbejder ud fra, at cirka 20.000 af dem ankommer til Danmark.
Flere kommuner har offentligt meldt ud, at de står med åbne arme og arbejder på at skabe plads til ukrainske flygtninge.
Formand i KL og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) oplever også et stort arbejde fra kommunerne.
– Det er mit klare indtryk, at alle kommuner er i fuld gang med at finde ud af, hvad kapaciteten er i forhold til husly, og at de er i dialog med de lokale civilsamfundsorganisationer for at koordinere og gøre klar til, at vi kan tage godt imod dem, siger han.
Udlændingestyrelsen har anmodet alle kommuner om at melde ind, hvis den enkelte kommune har mulighed for indkvartering og har samtidig oprettet en informationsside til kommunerne.
Styrelsen oplyser til Danske Kommuner, at der onsdag er 25 kommuner, der har henvendt sig, og at de forventer flere tilbagemeldinger de kommende dage og uger, samtidig med at den samlede kapacitet skal klarlægges, når og hvis asylcentrene bliver fyldte.
Hvis ukrainske flygtninge kommer hertil og søger asyl, vil de blive indkvarteret på asylcentre. Men hvis de vælger ikke at søge asyl, kan kommunerne ikke få lov til at hjælpe dem.
– Som det er nu, skal vi i princippet holde os væk fra opgaven og henvise til civilsamfundsorganisationer. Derfor kan vi godt finde løsninger på den korte bane med at pege folk i retning af organisationerne, og jeg er sikker på, at man i kommunerne finder en løsning her og nu. Men vi er nødt til at have en afklaring på, hvordan vi skal håndtere det her, siger Jacob Bundsgaard.
KL-formanden efterlyser et klart lovgrundlag, der giver kommunerne lov til at hjælpe de flygtninge, der for eksempel opholder sig i Danmark visumfrit eller på visum. Her er det på nuværende tidspunkt vedkommendes eget ansvar at finde et sted at bo og at kunne forsørge sig.
– Der er ikke lovhjemmel til at hjælpe dem lige nu. Det, vi efterlyser, er, at man i Folketinget og i EU forholder sig til, hvilken status de mennesker skal have, så man hurtigst muligt kan komme i gang med at hjælpe dem, der har behov for det, siger Jacob Bundsgaard.