
Få bilister vil droppe bilen, når fartgrænserne sænkes i København, vurderer forsker. Foto: Colourbox.
Lavere fartgrænser får ikke folk ud af bilerne
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Hastigheden skal ned, og bilisterne skal ud af bilerne.
Det er, hvad teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune håber vil ske. Udvalget har mandag vedtaget at sætte fartgrænserne i store dele af København ned fra de gænge 50 til 30 og 40 kilometer i timen.
Hovedårsagen til, at København vil sætte farten ned, er klimaet. Der er ifølge teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) brug for, at der bliver gjort noget drastisk, hvis CO₂-udledningen skal nedbringes.
– Derfor skal vi bruge alle de redskaber, som vi har, og det at sænke hastigheden og dermed få flere til at flytte sig fra biltransport til kollektiv trafik eller cyklen, er én af de mange redskaber, som vi skal have i brug, siger borgmesteren til Ritzau.
Marginal effekt
Det ser dog ikke ud til, at lavere fartgrænser reelt set får bilisterne til at kvitte bilerne og hoppe på cyklen eller i offentlig transport. Det vurderer lektor på Aalborg Universitet og forsker i trafik og transport, Harry Lahrmann.
– Teoretisk set vil rejsetiden stige i ydertimerne. I myldretiden er der i forvejen så mange biler, at det ikke betyder noget. Man skal være klar over, at når man ser på rejser igennem København, betyder tophastigheden ikke rigtig noget. Der er så mange lyskryds, hvor bilisterne skal holde for rødt, så hastigheden er det sidste, der dominerer, siger Harry Lahrmann til Danske Kommuner.
Mens han ikke mener, nye fartgrænser vil gøre synderligt meget ved antallet af bilister i København, er der dog ifølge forskningen én ting, der entydigt får folk til at droppe bilen: At gøre det dyrere at køre bil.
– Prisen for at køre bil består af to led. Omkostninger og den tid, du bruger. Hvis du bruger mere tid, vil nogle hoppe ud af bilerne. Der er min pointe så, at det forøgede tidsforbrug ved at sænke fartgrænsen i København efter min bedste vurdering er marginal, og derfor bliver effekten også marginal, siger Harry Lahrmann.
Mens kommunerne ikke kan indføre roadpricing, som ellers er et greb, der kan få flere til at droppe bilen, peger Harry Lahrmann på et andet våben i kommunernes arsenal. Nemlig at skrue på antallet af parkeringspladser og på, hvad det koster at parkere.
– Det er deres våben. De kan lave parkeringsafgifter og fjerne parkeringspladser, siger Harry Lahrmann.
Netop antallet af parkeringspladser er noget, Københavns Kommune allerede er i gang med at se på. Socialdemokratiet har nemlig planer om, at der i 2025 skal være en tredjedel færre parkeringspladser, end der i dag findes på kommunens veje.
Mens teknik- og miljøudvalget har besluttet at ville sætte farten ned, skal København dog stadig have politiets tilladelse til lavere fartgrænser. Teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune oplyser til Danske Kommune, at der er indledt et samarbejde med politiet, og at politiet allerede har godkendt de zoner, hvor fartgrænsen skal sænkes til 40 kilometer i timen- Der skal dog være yderligere dialog om de zoner, der ifølge planen skal have en fartgrænse på 30 kilometer i timen.