
Jens Ive har givet sin tidligere byrådskollega en undskyldning. Pressefoto
EL-politiker skulle have haft ordet, selv om borgmesteren var videre i dagsordenen
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Gik det mon for hurtigt den 26. juni 2019, da Rudersdal Kommunalbestyrelse mødtes for blandt andet at godkende regnskabet for 2018?
Det mente det daværende kommunalbestyrelsesmedlem Jacob Jensen (EL) i hvert fald. Han nåede ikke at få ordet, inden Jens Ive (V) gik videre i dagsordenen og fik heller ikke sin afvigende mening tilføjet beslutningsprotokollen.
Derfor gik han til det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen.
– Han præsenterede regnskabet mundtligt og sluttede med at sige, at da ingen havde bedt om ordet, var regnskabet godkendt af kommunalbestyrelsen. Jeg havde ventet med at bede om ordet, til jeg havde hørt fremlæggelsen, og bad naturligvis om ordet med det samme. Men borgmesteren sagde, at det var for sent, regnskabet var enstemmigt godkendt. Da han havde modtaget mine indvendinger skriftligt, var han naturligvis klar over, at jeg ikke accepterede regnskabet. Så jeg klager også over, at han uretmæssigt fratog mig retten til ordet under dagsordenspunktet og min ret til at stemme imod med en stemmeforklaring, skrev Jacob Jensen til tilsynet.
Ankestyrelsen har for at vurdere sagen lyttet til en optagelse af mødet, hvoraf det fremgår, at Jens Ive indledte behandlingen af sagen med at sige, at punktet nu var tiltrådt af kommunalbestyrelsen. Da Jacob Jensen bad om ordet, blev han afvist.
Det var ikke i orden, konkluderer tilsynet i sin udtalelse i sagen.
– Ankestyrelsen vurderer, at Rudersdal Kommune handlede i strid med kommunestyrelseslovens § 13, stk. 2, den kommunalretlige grundsætning om retten til at få ordet under hvert punkt på dagsordenen og kommunens forretningsordens § 4, stk. 3, og § 10, stk. 3, ved at afskære Jacob Jensen fra at få ordet og – som konsekvens heraf – afskar ham fra at begære afstemning og at få sin afvigende mening kort tilført beslutningsprotokollen, hedder det i tilsynsudtalelsen.
Det betyder ikke noget, at Jacob Jensen først efter borgmesterens behandling af sagen bad om ordet, konstaterer tilsynet.
– Vi finder på den baggrund, at borgmesteren ikke gav tilstrækkelig mulighed for, at de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer kunne bede om ordet, herunder for at begære afstemning, inden han afsluttede forhandlingerne og konkluderede, at punktet var godkendt, skriver tilsynet.
Jens Ive lægger ikke skjul på, at han er ærgerlig over sagen, som dog følger en fast kutyme i kommunalbestyrelsen, hvor borgmesteren i stedet for at spørge, om nogen ønsker ordet, kigger rundt og lodder stemningen. Noget, man ikke kan høre på en lydoptagelse.
– Man skal respektere, hvad tilsynet siger, for de har jo været tre år om at træffe afgørelsen. De siger nu, at et dagsordenpunkt kan genoptages, hvis der ikke har været afstemning. Det er ny praksis, siger Jens Ive og fortsætter:
– Jeg har haft nogle gode år med Jacob Jensen, så jeg giver ham gerne en undskyldning.
I mellemtiden har han overdraget borgmesterposten til Ann Sofie Orth (K), ligesom Jacob Jensen er helt ude af kommunalpolitik. Han er ”halvt tilfreds med afgørelsen”.
– Jeg mener ikke, at Ankestyrelsen har taget stilling til selve substansen. Det er ærgerligt, siger han og henviser til, at han var utilfreds med opgørelsen af nogle finansielle forskydninger.
Ankestyrelsen beklager over for Rudersdal Kommune den lange sagsbehandlingstid.