
Aalborg Kommune modtog KL's Forebyggelsespris på Social- og Sundhedspolitisk Forum. Foto: Astrid Christine Jensen-Kanstrup
Aalborg vinder pris for arbejdet med unges trivsel
tekst Gitte Johansen, gij@kl.dk
KL’s Forebyggelsespris blev onsdag formiddag for tredje gang uddelt på KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum. I år løb Aalborg Kommune med prisen for sit unikke partnerskab med de 13 ungdomsuddannelser i kommunen. Partnerskabet er en tværgående indsats, hvor kommunen og uddannelserne i fællesskab skaber sundhedstilbud tæt på de unges hverdag.
– Jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at Aalborg Kommune vinder prisen. Forebyggelsesprisen er med til at sætte fokus på det vigtige arbejde, der gøres i mange kommuner for at forebygge og forbedre sundhedstilstanden hos borgerne. Det er en kolossal vigtig opgave, at vi hele tiden prioriterer forebyggelsen, for ellers bliver opgaverne helt uløselige i behandlingsdelen, siger Jes Lunde (R), rådmand for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune til Danske Kommuner.
Som en del af partnerskabet har Aalborg Kommune opbygget et ledelsesnetværk på tværs af kommunen og ungdomsuddannelserne. Netværket mødes to gange årligt og fastlægger sammen retningen for samarbejdet.
Partnerskabet har resulteret i, at de unge tilbydes en lang række sundhedstilbud på skolerne. Der holdes forebyggelsesseminar om det gode ungeliv og undervises i seksuel sundhed. De unge kan deltage i rygestop og kurser i stresshåndtering. Og elever med særlige udfordringer tilbydes samtaler med en sundhedsvejleder.
–Ungdomsuddannelserne danner rammen om en stor del af de unges liv, og derfor er de en central arena for forebyggelse. Den seneste undersøgelse af folkesundheden viste desværre endnu en gang, at der er mange unge, som har mentale udfordringer. Derfor er det så vigtigt, at vi prøver at tage problemerne i opløbet med en forebyggende indsats, siger Jes Lunde.
Unge har nogle helt urealistiske forestillinger om, hvor perfekte de skal være. Ingen kan leve op til så høje idealer.
Hvert andet år gennemfører Aalborg Kommune en ungeprofilundersøgelse, som giver viden om de unges sundhed, trivsel og risikoadfærd. Den viden bruges til at videreudvikle indsatserne, og har blandt andet medvirket til etablering af ”Åben og Rolig”, som er et forebyggelsestilbud til unge, der oplever stress.
– Det er blandt de unge, vi ser de allerstørste udfordringer med den mentale sundhed i øjeblikket. Unge har nogle helt urealistiske forestillinger om, hvor perfekte de skal være. Ingen kan leve op til så høje idealer, så der er virkelig noget, der skal arbejdes med i forhold til vores unge, siger Jes Lunde.
Glade elever gennemfører
På Aalborghus Gymnasium er rektor Torben Poulsen glad for partnerskabet med kommunen.
– Vi får rigtig meget ud af de mange initiativer, som kommunen stiller til rådighed. Først og fremmest får vi det ud af det, at flere elever gennemfører deres uddannelse, siger han til Danske Kommuner.
Torben Poulsen har været rektor for Aalborghus Gymnasium i 15 år og var i 2007 med til at starte samarbejdet med Aalborg Kommune.
– Dengang talte vi meget om røg og alkohol. I dag fylder det mentale helt klart meget mere, og vi bruger mange ressourcer på de psykisk sårbare, siger Torben Poulsen.
Partnerskabet har resulteret i en fælles forståelse af, at sundhed er et område, som ungdomsuddannelserne må engagere sig aktivt i, fordi det har betydning for eleverne både i forhold til deres trivsel og sundhed, men også i forhold til at mindske frafaldet. På Aalborghus Gymnasium har udviklingen ført til, at skolen har ansat en fuldtidspsykolog.
– Vores fornemmeste opgave er, at få eleverne til at gennemføre uddannelsen. Men der er også et økonomisk incitament for skolen. Da vi ansatte en psykolog, var mandatet, at vedkommende skulle holde på så mange elever, at det kunne betale psykologens løn. I dag er fortjenesten det dobbelte af vores udgifter til lønnen, siger Torben Poulsen.
Vi har afskaffet alkohol på vores studieture, og fordi der er enighed mellem alle ungdomsuddannelserne, undgår vi, at alkoholpolitikken bliver et konkurrenceparameter.
Ingen alkohol på studieture
Selvom det mentale fylder mere i dag, er der stadig fokus på alkohol og tobak. Her er Aalborg Kommune også i front med fælles retningslinjer for alkohol på alle kommunens ungdomsuddannelser.
– Vi har afskaffet alkohol på vores studieture, og fordi der er enighed mellem alle ungdomsuddannelserne, undgår vi, at alkoholpolitikken bliver et konkurrenceparameter, når de unge skal vælge uddannelse, siger Torben Poulsen.
Partnerskabet har også ført til en reduktion i andelen af daglige rygere. I 2019 var andelen af daglige rygere på ungdomsuddannelserne 8 procent. Det tal er faldet til blot 4 procent i 2021/22.
En skål havregryn
Sundhed handler også om at være mæt og klar til at lære noget. Og derfor tilbyder Aalborghus Gymnasium eleverne morgenmad. Ikke noget fancy, men en kop te, havregryn, cornflakes og mælk mellem klokken 7.30 og 8.00.
– Nogle bor alene, og når de står op og kigger i køleskabet, er det helt tomt. Andre kommer for sent ud af sengen og når ikke at spise noget. Vores teori er, at de unge bedre kan lære noget nyt, hvis de har et stabilt blodsukker, og derfor er det en god løsning, at de kan få lidt morgenmad på skolen, siger Torben Poulsen.