
Foto: Hedensted Kommune
Til kamp mod de unges mistrivsel
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Det går ikke, at de unge mistrives – og slet ikke når man gerne vil være en kommune, der er kendetegnet ved, at familier her kan leve det gode liv.
Det mener Birgit Jakobsen (KD), der for første gang i sine tre valgperioder taler med lidt mere vægt, når hun kalder sig gruppeformand. Siden nytår har hun nemlig haft selskab af en partifælle i Hedensted Kommunalbestyrelse.
– Jeg er meget optaget af, at vi skal have samlet de unge op, der mistrives. Vi har også for mange unge, der ikke kommer i uddannelse efter folkeskolen. I valgkampen hørte vi fra de unge, at de mangler steder at være og opholde sig. Der er brug for flere fleksible ungemiljøer. Det er noget, vi vil arbejde med i vores §17, stk. 4-udvalg om unge, fortæller Birgit Jakobsen.

Birgit Jakobsen (KD)
Født 9. oktober 1964 i Lindved, hvor hun bor i dag med familien.
Uddannet folkeskolelærer, kirkemusiker og korleder. Har arbejdet som skolelærer i 28 år, men er nu kirkemusiker og korleder.
Medlem af Hedensted Kommunalbestyrelse siden 2014.
Formand for §17, stk. 4-udvalget om unge siden 2022.
Folketingskandidat i Østjyllands Storkreds.
Gift med Karsten. Mor til tre voksne børn mellem 27 og 31: Laurids, Mathias og Sidsel.
641 personlige stemmer ved KV21.
Tidligere har Kristendemokraterne i Hedensted stået bag et forslag om gratis psykologhjælp til unge, der eksempelvis lider af stress, angst og depression. Der blev afsat en million kroner til tilbuddet, som de unge anonymt kunne benytte uden at skulle visiteres først.
– Det blev desværre en succes, siger Birgit Jakobsen, der glæder sig over, at hele byrådet i seneste budget vedtog at gøre tilbuddet permanent.
Flere partier styrker demokratiet
Ved kommunalvalget sidste år røg Liberal Alliance ud i Hedensted som mange andre steder i landet. Ind kom i stedet Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti, så Hedensted Kommunalbestyrelse nu tæller syv partier og en løsgænger. Det er kun positivt, mener Birgit Jakobsen.
– Det betyder noget, at der er flere holdninger repræsenteret. Det giver nogle nuancer i vores diskussioner, og det styrker demokratiet. Da jeg i sin tid kom med, var det i høj grad Socialdemokratiet og Venstre, der sad på det hele. Nu er vi rigtig gode til at samarbejde og har stor respekt for hinanden. Vi kan tale sammen alle sammen, selv om vi ikke er helt enige, og vi kan regne med hinanden. Et ord er et ord hos os, siger hun.
Samarbejdsklimaet i denne periode er nok også kun blevet endnu bedre af, at gruppeformændene for partierne allerede før kommunalvalget aftalte, hvordan udvalgsstrukturen skulle være. Ingen vidste dengang, hvem der ville blive valgt, men det betød, at der var et emne mindre at drøfte under konstitueringsforhandlingerne, som endte med, at Ole Vind (V) overtog borgmesterposten efter Kasper Glyngø (S).
Vi er meget optaget af borgernes ve og vel, og selv om vi aldrig blander os i sagsbehandling, vil vi gerne sikre, at borgerne behandles ordentligt
For Kristendemokraternes vedkommende endte valget som nævnt med to mandater. Det tydede meningsmålingerne i Horsens Folkeblad også på, men Birgit Jakobsen var ikke overbevist om, at det var sådan, det ville gå, selv om partiet ved KV17 blot manglede 49 stemmer i at få to mandater ud af valgforbundet med Radikale Venstre, der hverken dengang eller sidste år kom ind. I dag har Birgit Jakobsen ikke en klar forklaring på vælgersuccesen.
– Jeg synes, vi har været med til at gøre en forskel ved at få mærkesager igennem hvert år på budgettet. Vi har fået sat flere millioner af til minimumsnormeringer, og vi har fået indført gratis parterapi. Vi er meget optaget af borgernes ve og vel, og selv om vi aldrig blander os i sagsbehandling, vil vi gerne sikre, at borgerne behandles ordentligt, siger Birgit Jakobsen og kommer med et aktuelt eksempel.
– Vi har taget op på et byrådsmøde, at nogle flygtninge boede i kondemnerede boliger. Vi ved godt, det er svært at boligplacere dem, men det må være sådan, at de skal bo i nogle ordentlige boliger. Det er ikke rimeligt, at nogen skal bo et sted, hvor der er råd, svamp eller rotter.
Farvel til formanden
Danske Kommuner taler med Birgit Jakobsen nogle dage efter, at Kristendemokraternes formand Isabella Arendt meddelte, at hun trækker sig fra sin formandspost og i øvrigt forlader partiet. Det ændrer ikke så meget for Kristendemokraterne i Hedensted, men det ærgrer Birgit Jakobsen.
– Jeg er ked, at Isabella Arendt stopper, for jeg synes, hun har gjort det rigtig godt som formand. Jeg sad til KL’s børne- og ungetopmøde i Aalborg, da en embedsmand viste mig nyheden på telefonen. Jeg synes, både Isabella og Jens Rohde har placeret os helt rigtigt som et borgerligt midterparti med en grøn og social profil, der bygger på den kristne kulturarv. Den 2030-plan, vi har vedtaget, er jeg helt enig i, og jeg ved ikke, hvilket parti, jeg ellers skulle stemme på, siger hun.
Fra Byrådet
På Danske Kommuner er vi optaget af at give kommunalpolitikerne en stemme. Derfor har vi serien ”Fra Byrådet”. Her fortæller politikerne om det, der optager dem lige nu, og sætter ord på arbejdsvilkårene som politiker.
Birgit Jakobsen er også opstillet til Folketinget i Østjyllands Storkreds – og udsigterne til en plads på tinge er nok rykket noget længere væk, erkender hun.
– Vi var jo enormt tæt på sidst, og vi er måske lidt længere væk nu. Men medlemsflugten er ikke så stor nu, og under Isabellas ledelse er mange nye aktive medlemmer kommet til. Jeg fornemmer, at folk arbejder videre, siger hun, der nu ser frem til, at partiet på et ordinært landsmøde i oktober vælger ny formand.