
Foto: Colourbox
Minister afkrævet svar om børnesager fra Langeland
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Det har også fået opmærksomhed på Christiansborg, at Langeland muligvis har begået flere fejl i forbindelse med sagsbehandlingen i flere anbringelsessager. Derfor var social- og ældreminister Astrid Krag (S) tirsdag kaldt i samråd, hvor hun blev bedt om at forholde sig til Langeland Kommunes håndtering af sagerne af Mette Thiesen (NB) og Karina Adsbøl (løsgænger). De enkelte sager kunne ministeren dog ikke kommentere, gjorde hun klart. Men generelt er en god sagsbehandling helt central for både børnene og forældres retssikkerhed, sagde hun.
– Jeg noterer mig, at Langeland Kommune har valgt at indgå et forløb med den permanente taskforce på området for udsatte børn og unge. Det, synes jeg, er rigtig positivt, og det viser for mig, at Langeland Kommune erkender, at man tager sagen alvorligt, sagde Astrid Krag, der – selvom hun ikke ville kommentere enkeltsager – alligevel tog bladet lidt fra munden på baggrund af mediernes omtale af sagerne.
– Jeg hæfter mig ved kommunens manglende inddragelse af en ung dreng, som omtales, og som er anbragt uden for hjemmet. For mig er det fuldstændig afgørende, at barnet – eller den unge – altid er i centrum for de afgørelser, som kommunen træffer om dem. Det er netop et af de vigtigste formål med den politiske aftale Børnene Først.
Hørt på Borgen
I ’Hørt på Borgen’ vender Danske Kommuner blikket mod Christiansborg og sætter fokus på det mest kommunalt relevante i løbet af ugen.
Ministeren advarede også mod at drage den slutning, at fejl i sagsbehandlingen nødvendigvis er lig med fejl i afgørelsen.
– Der skal ikke være fejl i kommunernes sagsbehandling. Men det er også vigtigt, at man ikke drager slutningen, at hvor der er procesfejl, er der også forkerte afgørelser, sagde hun således og pointerede, at Ankestyrelsen i 2021 stadfæstede 99 procent af de afgørelser, der var blevet påklaget.
Mette Thiesen var dog med egne ord ”chokeret” over de fejl, der tilsyneladende er sket i sagsbehandlingen på Langeland.
– Der har i den grad været en lemfældig – og nogle kunne måske også sige bevidst – tilgang til de her ting, som gør, at vi faktisk risikerer, at der er børn, som er blevet tvangsfjernet uden grund. Det kan ministeren ikke blive ved at kalde procesfejl, sagde Mette Thiesen, mens Karina Adsbøl supplerede:
– Hvis sagerne er fejlbehæftede, kan ministeren jo ikke gå ud fra, at afgørelsen er korrekt. Jeg synes også, ministeren negligerer det lidt ved at sige, det er enkeltsager, for der er dælme rigtig mange enkeltsager, rapporter og andet, der dokumenterer, at der sker alt for mange fejl i de her sager.
Mette Thiesen efterlyste konsekvenser for kommunerne.
– Problemet her er jo, at kommunerne kan bryde loven, uden der er nogen som helst konsekvens for dem. Vi er nødt til at få indsat nogle sanktioner for de kommuner, som ikke overholder lovgivningen. Ellers kan vi jo blive ved at sidde her på Christiansborg og lave lovgivning. Det er jo ligegyldigt, hvis lovgivningen ikke bliver overholdt. Hvad mener ministeren, der skal gøres? Jeg mener, kommunerne skal sanktioneres, lød det fra Mette Thiesen.
Det var social- og ældreministeren dog ikke enig i.
– Jeg mener, det er afgørende, at vi bruger ressourcerne på, at borgerne får den rigtige afgørelse, og at de får den første gang, og vi skal ikke til at opbygge et stort sanktionssystem, som vil være tungt og dyrt at administrere – og i øvrigt også dyrt at værdisætte. Vi skal have som en fuldstændig ufravigelig ambition, at kommunerne skal overholde vores lovgivning, sagde Astrid Krag, som derudover påpegede, at flere sager fra Langeland Kommune er blevet påklaget til Ankestyrelsen og Ombudsmanden.
– Det, mener jeg, er den rette vej at gå, for det er de relevante myndigheder, som har det fulde indblik i sagerne, og det er også dem, der skal vurdere, om kommunen overholder lovgivningen, og hvad løsningen er for et konkret barn eller ung, sagde hun.