
På Børn og Unge Topmøde roste børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), KL's nye ungeudspil, men tilkendegav alligevel, at hun ikke var overbevist, og at det har sine mangler. Foto: Simon Knudsen
Minister ikke overbevist om KL’s ungeudspil
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Hvordan skal børne- og ungeområdet udvikles i fremtiden?
Der skal være frihed i kommunerne, men ikke utæmmet, var en af meldingerne fra børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
I en samtale mellem ministeren, formanden for KL’s børne- og undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S), og næstformand i udvalget, Morten Thiessen (K), på KL’s Børn og Unge Topmøde mandag formiddag kom de omkring flere aspekter af området, og hvordan det skal udvikles i fremtiden.
Blandt andet diskuterede de frihedsgraderne i kommunerne. Det er frihed under ansvar, lød meldingen fra Pernille Rosenkrantz-Theil.
Kommunerne vil sættes fri - også mere, end regeringen vil tillade. Det kom blandt andet frem i en debat om minimumsnormeringerne, der godt nok ikke berører de unge, men de mindste børn.
– Vi ansætter som sindssyge. Men vi har brug for, at I lægger jer fast på, at pengene er i kommunerne, og at kommunerne kan prioritere i forhold til de behov, der er. Får vi lov til at arbejde klogt lokalt, eller skal vi være bekymrede for, at I dikterer på det område?, lød det fra Thomas Gyldal Petersen til ministeren.
Ministeren understregede, at der er grund til bekymring, men lagde afstand til ansvaret.
– I skal nok være bekymrede for det sidste. Ideen om minimumsnormeringer er ikke opfundet i Socialdemokratiet. Det har groet i støttepartiernes baghave. Loven om minimumsnormeringer bliver virkelighed, svarede Pernille Rosenkrantz-Theil.
Det socialpolitiske mangler
Med offentliggørelsen af et nyt ungeudspil opfordrer KL til, at det i folkeskolen skal være nemmere at bevæge sig væk fra det teoretiske og hen imod det praktiske. En opfordring, Pernille Rosenkrantz-Theil er helt enig i.
– Et af de store samfundsmæssige problemer er, at vi har gjort dannelsen for smal. Der er nogle ting, vi skal kunne for at mestre tilværelsen. Men vi har gjort skolen så teoretisk og rettet mod gymnasiet, at vi misser for mange andre dele, sagde ministeren på Børn og Unge Topmødet.
KL’s udspil er dog ikke en facitliste eller udtømmende for løsninger, pointerede Pernille Rosenkrantz-Theil. Ifølge hende er der et område, der skal tænkes ind i udviklingen af børne- og ungeområdet.
– Det socialpolitiske perspektiv mangler. I lægger stor vægt på afgangsprøven, og hvor mange der falder fra på ungdomsuddannelserne. Når vi taler om dem, der ikke bider sig fast i uddannelser, skal vi være opmærksomme på, at det kan komme et sted fra, sagde hun til de to KL-udvalgsmedlemmer.
For at løse problemet med de 45.000 unge, der som unge står uden uddannelse eller job, skal det tænkes ind, at deres udfordringer kommer et sted fra, og at man ikke automatisk bør sende dem i erhvervsuddannelser, som man ifølge hende har haft tendens til at gøre.
– Unge med store sociale problemer er ikke kendetegnet ved at være gode med en hammer. De er lige så forskellige som alle andre unge, sagde børne- og undervisningsministeren.
10. klasse skal bruges til at modnes
Pernille Rosenkrantz-Theil var klar i spyttet, da samtalen kom ind på KL’s opfordring fra ungeudspillet om at lade 10. klasse være en start på ungdomsuddannelserne frem for, at det er en afslutning på folkeskolen som i dag.
– Hvis jeg skal være direkte, kan jeg ikke se, hvilket problem det løser. Jeg synes, der er en uskarphed i forhold til, hvad man løser, og hvorfor det skulle være bedre, sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hun lægger vægt på, at 10. klasse skal fungere som et ekstra år, hvor de unge kan modnes, inden de skal videre i uddannelsessystemet.
Thomas Gyldal Petersen pointerede hurtigt efter, at der er behov for nytænkning.
– 10. klasse-tilbuddet fører i dag blindt. Det understøtter ikke uddannelse og job. Det kan vi gøre bedre. Vi har behov for at skabe en dialog om, at 10. klasse kan være mange ting og mere fleksibelt, sagde Thomas Gyldal Petersen.