
Omfanget af sexisme er stort blandt social- og sundhedspersonalet i Sisse Marie Wellings (SF) forvaltning. Pressefoto
Borgmester: Der er en sexistisk kultur og adfærd i forvaltningen
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Uønskede seksuelle kommentarer, pornografisk indhold på mobiltelefonen og sjofle historier.
Det er blot tre eksempler på, hvad 16 procent af medarbejderne i Københavns Kommune har oplevet i mindst ét tilfælde i det forgangne år, viser en undersøgelse, som konsulenthuset Rambøll har gennemført for Arbejdsmiljø København. Samtlige knap 48.000 medarbejdere har modtaget spørgeskemaet, som 21.273 personer – 45 procent – har besvaret.
Det er ikke mindst i sundheds- og omsorgsforvaltningen, som Arbejdsmiljø København hører under, at der er eksempler på sexistisk kultur, og det bekymrer sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
– Jeg har længe presset på for at få gennemført denne her undersøgelse, så vi kunne få nogle konkrete tal på. Derfor er jeg glad for, at vi nu har resultatet af undersøgelsen. Men dér stopper min glæde også, for når 16 procent af vores medarbejdere på tværs af hele kommunen oplever sexistisk kultur og adfærd, så har vi en udfordring. Sexisme hører ikke hjemme nogen steder, og da slet ikke på en arbejdsplads, siger hun i en pressemeddelelse.
I sundheds- og omsorgsforvaltningen har 18 procent af medarbejderne oplevet mindst ét tilfælde af sexistisk kultur eller adfærd inden for det seneste år. Det er blandt andet nedsættende tale om køn eller seksuel orientering og seksuelle kommentarer. For sosu-medarbejderne er tallet endnu højere. Her er det hver tredje, der har oplevet krænkelser, som i mange tilfælde er begået af brugere, borgere eller pårørende.
Der er nu sat gang i et omfattende opfølgningsarbejde i forvaltningerne, ligesom Arbejdsmiljø København har oprettet en ny enhed, der skal have fokus på sexisme.
Undersøgelsen udspringer af budgetaftalen for 2022 og vil blive gentaget i 2023.