
Mikael Juul Jensen med sin Helsingørmedalje. Foto: Benedikte Kiær/Facebook
Rådhusbetjent får medalje efter heltemodig indsats
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Det var et voldsomt drama, der udspillede sig på rådhuset i Helsingør, da byrådet skulle holde møde mandag den 2. maj. Omkring klokken 17.15 måtte alle byrådsmedlemmer nemlig evakueres, da en brændende sportstaske fyldt med flere flasker brændbar væske var blevet smidt ind i rådhusets foyer.
Rådhusets betjent Mikael Juul Jensen handlede dog hurtigt og fik trukket tasken ud af rådhuset, inden den for alvor nåede at forvolde skade. Mikael Juul Jensen slukkede derefter ilden i tasken med hele tre pulverslukkere. Det har ført til, at et enigt byråd i Helsingør nu har besluttet, at Mikael Juul Jensen skal have Helsingørmedaljen.
– Mikael tænkte ikke på sig selv og handlede instinktivt. Dermed reddede Mikael vores rådhus fra store skader, skriver borgmester Benedikte Kiær (K) om Mikael Juul Jensens indsats på Facebook, hvor hun heller ikke tøver med at kalde det en ”heltebedrift”.
– Tænk, hvis Mikael ikke havde handlet, som han gjorde. Jeg tør slet ikke tænke tanken til ende. Vi kom ud – for brandalarmen virker. Og selvom Danmarks bedste beredskab var på pletten inden for otte minutter, så var det afgørende for vores rådhus, at Mikael trak tasken ud, skriver Benedikte Kiær videre.
Helsingørmedaljen gives til borgere, der ”ved en ganske særlig indsats har haft betydning for et område af eller for hele Helsingør Kommune. Medaljen uddeles i tilfælde, hvor der er gjort en indsats af særlig fortjenstfuld og værdig karakter, der har haft stor betydning for et område af eller for hele Helsingør Kommune, og som Helsingør Kommune derfor gerne vil udtrykke en særlig anerkendelse overfor.”
– At redde et af kommunens vartegn – vores alle sammens smukke og historiske rådhus – lever i den grad op til kriterierne for at få medaljen. Derfor var byrådet enige om, at Mikael skal have medaljen, skriver Benedikte Kiær.
Benedikte Kiær beretter videre, at hun ikke mener, tasken var placeret et tilfældigt sted på rådhuset. Ifølge borgmesteren var den brændende taske indeholdende husholdningssprit, petroleum og optændingsblokke nemlig placeret i rådhusets trappeopgang, der virkede som en skorsten.
Helsingør Kommune har desuden besluttet at skærpe sikkerheden efter den voldsomme episode. Det betyder, at der fremover vil være vagter til stede under byrådsmøderne.
En 46-årig kvinde blev efter episoden anholdt og sigtet for brandstiftelse efter straffelovens paragraf 180. Hun blev dog siden løsladt og renset for mistanke, mens en 61-årig mand uden fast bopæl senere meldte sig selv til politiet. Han er blevet sigtet i sagen.