
I 84 kommuner udgør andelen af tilskud og udligning end større del af kommunens indtægter. Foto: Colourbox
Tilskud og udligning fylder mere i kommunerne – borgmestre kritiserer systemet
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Tilskud og udligning fylder mere af langt de fleste kommuners indtægter. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der sammenligner kommunernes indtægter og udgifter i 2021 og 2020.
I 84 kommuner kom en større del af indtægterne i 2021 fra tilskud og udligning sammenlignet med året før.
Kun syv kommuner havde udgifter til tilskud og udligning, mens resten havde indtægter.
Lolland Kommune er en af de kommuner, der får allerflest penge fra tilskuds- og udligningssystemet. Alligevel er det langt fra nok, mener borgmester Holger Schou Rasmussen (S).
– Vi får for lidt. Vi skal finde 133 millioner i det kommende budgetår i 2023. Det er det, vi mangler for at nå i mål med et gennemsnitligt anlægsbudget. Det svarer til, at København skulle finde mere end to milliarder kroner, siger han til Danske Kommuner.
Sindssyge mekanismer
Holger Schou Rasmussen pointerer, at kommunen har mange borgere på offentlig forsørgelse, og ifølge ham er det fordi, at der i Lolland ligger billigere boliger, end der gør i andre sjællandske kommuner en smule længere nordpå. Det er en stor belastning for kommunen og er med til at give kommunen en stram økonomi. Og det hjælper tilskud- og udligningssystemet ikke på.
– For mig er det ikke et spørgsmål om at få flest penge. Vi skal håndtere en stor tilførsel af folk på overførselsindkomst. Vi har mange børn, som modtager specialundervisning. Spørgsmålet er, om man får det rigtige beløb, siger borgmesteren.
Holger Schou Rasmussen lægger ikke fingrene imellem, når han skal sætte ord på systemet, der for ham ikke giver mening. I hans optik er det ikke bygget op på en sådan måde, hvor det rent faktisk hjælper de kommuner, der modtager penge fra tilskud og udligning.
– Samtidig med at vores befolkningstal stiger, mister vi på udligningen. Vi mister penge på, at der flytter folk til på overførselsindkomst. Det er nogle sindssyge mekanismer, der eksisterer, siger Holger Schou Rasmussen.
Et ”voldsomt” beløb i Hørsholm
Af de syv kommuner, der betaler mere end de får i udligningssystemet, er Hørsholm Kommune en af dem, der betaler mest. Og det er ikke helt ubetydeligt ifølge borgmester Morten Slotved (K).
– Man må sige, at vi kan mærke det. Det er et voldsomt beløb i forhold til, hvad vi står med af udfordringer, siger han.
Tilskud- og udligningssystemet har til hensigt at udvande de kommunale forskelle, så der er mulighed for at kunne finansiere et nogenlunde ens serviceniveau.
– Vi er udfordret på, at vi skal give så meget. Vi har også en forventning om at have et vist anlægsniveau og et system, som er godt. Der er ikke en oplevelse af et højere serviceniveau her, end der er i andre kommuner, siger Morten Slotved.
Selvom han mener, det er rimeligt, at Hørsholm bidrager i udligningssystemet, er selve systemet bygget forkert, mener han.
– Jeg synes stadig, det er rimeligt, at vi betaler, men der skal være et incitamentet i udligningsdebatten. Hvis vi sænker skatten, skal man på grund af udligningssystemet betale mindre, men hvis vi henter flere penge, skal vi betale endnu mere i udligning, siger Morten Slotved.
