
SF'er Kirsten Normann Andersen vil gerne have undersøgt muligheden for at gøre dosisdispensering af medicin permanent. Foto: Steen Brogaard
Folketingsmedlem vil have sundhedspersonalet aflastet med nye metoder
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Opdateret den 06/05/2022 kl. 11:15. I artiklen fremgik det før, at aftalen om dosisdispenseret medicin ophørte den 1. april. Aftalen blev per 18. marts forlænget til ultimo maj 2022, og det fremgår nu i stedet.
En aftale om dosisdispenseret medicin ophører i slutningen af maj i år. Den gør det muligt for apotekerne at dosispakke borgeres medicin ved hjælp af en maskine, hvilket betyder, at sundhedspersonalet ikke behøver at gøre det.
Aftalen er indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Praktiserende Lægers Organisation. Den blev indgået for at lette noget af det pres, der var i det kommunale sundhedsvæsen under corona.
I et spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lufter folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF) nu idéen om at gøre aftalen permanent.
– Vi er i en situation, hvor sundhedsvæsenet er presset. Der kommer flere og flere ældre, og der er for lidt personale. Derfor skal vi kigge på nye måder at gøre tingene på, siger hun til Danske Kommuner.
Muligheder og udfordringer
Det har været muligt muligt i kommunerne at benytte sig af dosisdispenseret medicin fra december. I perioden har Kirsten Normann Andersen hæftet sig ved nogle af de oplevelser, der er med dosispakket medicin, når det ikke er krisetid, og hvordan dosispakningen af medicin fungerer.
– Det tager lang tid at dosere medicin, og der kan være medicinspild. Jeg har lyttet mig til nogle erfaringer med dosisdispenseringen, hvor man reducerer antallet af fejl. Men jeg lytter mig også til udfordringer i forhold til ændrede doseringer, og det er også ret dyrt at lave de her aftaler, siger Kirsten Normann Andersen,
Med udfordringer er der samtidig mulige løsninger, og dem vil Kirsten Normann Andersen gerne have undersøgt, hvilket også ligger til grund for hendes spørgsmål til sundhedsministeren. Dosispakket medicin skulle aflaste under corona, men hun vil også gerne have svar på, om det også i fremtiden kan være en aflastning for blandt andet kommunale sundhedspersonale. kan det i fremtiden være en problemløs aflastning for blandt andet det kommunale sundhedspersonale, søger hun svar på.
Hørt på Borgen
I ’Hørt på Borgen’ vender Danske Kommuner blikket mod Christiansborg og sætter fokus på det mest kommunalt relevante i løbet af ugen.
– Jeg synes, vi skal finde ud af, hvad det er for nogle forhindringer, der er, og om de kan elimineres. Samtidig vil jeg også være sikker på, det er en god ide, så vi undgår gener for borgerne, og at det kan fungere for dem, som skal give medicinen. Det skal være overskueligt, for det har stor betydning for personalet, siger hun.
Nye måder at gøre tingene på
Kirsten Normann Andersen ser også udover den dosispakkede medicin, når det handler om at frigøre hænder i sundhedsplejen.
– Vi forhandler sundhedsreform, og vi ved, der er for meget arbejde og for få hænder. Vi skal finde nye måder at gøre tingene på uden for meget bureaukrati. Der tror jeg, man generelt skal tænke på, hvordan man inddrager andre faggrupper, siger hun.
Der er brug for ufaglærte i det offentlige, pointerer Kirsten Norman Andersen, der ser mening i at bruge andre faggrupper til at aflaste sundhedspersonalet, som der i flere år er blevet skåret på. Det store billede er grunden til, at hun leder efter gode ideer.
– Hvis man ikke kan få sundhedspersonale ansat på sygehuset, giver det god mening at spørge, om andre kan tage sig af nogle opgaver. Vi er i en situation, der er kritisk, hvor man skal tænke anderledes, siger Kirsten Normann Andersen.