
Regeringen har præsenteret deres bud på digital fremtid for Danmark flankeret af erhvervslivet. Fra venstre Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv, Rikke Hougaard Zeberg, DI, Jim Hagemann Snabe, finansminister Nicolai Wammen (S), forsvarsminister Morten Bødskov (S), Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og administrerende direktør i Microsoft Nana Bule. Foto: Thomas Kokholm
Digitalisering skal frigive 10.000 medarbejdere i det offentlige
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Digitalisering er nærmest svaret på alt. Den grønne omstilling, mere velfærd, arbejdskraftudfordring, vækst i erhvervslivet og så videre. Det er i hvert fald det indtryk, der står tilbage, efter tre ministre flankeret af erhvervslivets organisationer torsdag morgen præsenterede regeringens udspil Danmarks Digitaliseringsstrategi. Strategien indeholder 61 ambitiøse initiativer, der blandt andet skal øge den digitale sikkerhed og understøtte danskernes og virksomhedernes digitale kompetencer.
– Opgaven er at sikre, at Danmark er i den internationale superliga, når det gælder digitalisering. Til gavn for borgerne, til gavn for virksomhederne, til gavn for hele det danske samfund, sagde finansminister Nicolai Wammen (S).
Det er eksempler på, hvordan digitalisering kan styrke vores velfærdssamfund. Det er vores ambition at frigive 10.000 medarbejdere på 10 år i den offentlige sektor på den måde.
Han satte billeder på, hvad det danske samfund kan opnå ved at sætte fokus på øget digitalisering.
– Digitaliseringsstrategien fokuserer på grøn omstilling, cybersikkerhed og ikke mindst, hvordan der kan gives mere velfærd til danskerne. Det digitale potentiale er enormt, så sygeplejersker og hjemmehjælpere kan få mere tid til kernevelfærd. Det kan for eksempel betyde, at en borger, der har svært ved at gå, ikke behøver transportere sig ned lægen, men kan få hjælp i hjemmet via en virtuel konsultation. Og en robot kan hjælpe sygeplejersken med tunge løft. Det er eksempler på, hvordan digitalisering kan styrke vores velfærdssamfund. Det er vores ambition at frigive 10.000 medarbejdere på 10 år i den offentlige sektor på den måde, sagde finansministeren.
Digitaliseringsstrategien indeholder også initiativer, der skal styrke cyber- og informationssikkerheden.
Et vigtigt aspekt af digitaliseringen, som krigen i Ukraine har vist med al tydelighed, forklarede forsvarsminister Morten Bødskov (S).
– Digitalisering skaber unikke goder for samfundet, men øget digitalisering medfører også sårbarheder, der kan udnyttes. Med regeringens samlede indsatser på cyberområdet tager vi et vigtigt skridt i styrkelsen af vores forsvar mod cybertruslen, sagde han.
Fjerner bøvl for tre milliarder
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) satte ord på, hvad strategien kan betyde for virksomhederne.
– Vores virksomheder kan ikke undvære digitalisering. Virksomheder vil rigtig gerne have mindre bøvl i deres hverdag. Tid til at pleje kerneforretningen. Virksomhederne bruger meget tid på indberetninger af tal. Nogle gange de samme tal til flere forskellige myndigheder. Derfor vil vi i regeringen fjerne for tre milliarder kroner administration, klik og fejlindtastninger. Det er den største administrative byrde, der er målt for dansk erhvervsliv. Det siger også noget om, hvad digitalisering er for en størrelse, og hvad det kan betyde for vores samfund, sagde Simon Kollerup.
Hagemann havde en drøm
Regeringen inviterede sidste forår digitale eksperter og topledere fra erhvervslivet, faglige organisationer, brancheorganisationer, KL og Danske Regioner ind i maskinrummet i et nyt digitaliseringspartnerskab. I oktober sidste år præsenterede partnerskabet sine anbefalinger. Digitaliseringsstrategien bygger i høj grad på partnerskabets forslag.
Direktør i SAP Jim Hagemann Snabe er formand for digitaliseringspartnerskabet og var med også i panelet ved præsentationen.
– Digitalisering kræver, at man konstant tænker nyt og evner at udnytte de digitale muligheder bedre end andre. Jeg plejer at sige, hvis man skal udnytte de digitale muligheder, så skal man have store drømme. Men frem for alt skal man mestre de afgørende detaljer og kunne prioritere, og så skal man være dygtig til at samarbejde på tværs. Det er netop, hvad regeringens digitaliseringsstrategi evner at omfavne, sagde Jim Hagemann Snabe.
Med digitaliseringstrategien nedsætter regeringen også et digitaliseringsråd, der skal følge implementeringen af digitaliseringsstrategien. Nana Bule, administrerende direktør i Microsoft Danmark og Island, udnævnes til formand bliver formand for rådet.
Men hvem skal gøre det?
Branchedirektør og ansvarlig for digitalisering i DI, Rikke Hougaard Zeberg, og administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, roste strategien.
Men de pegede begge på en mangel. Strategien peger ikke tilstrækkeligt på, hvordan man skaffer arbejdskraften med de rette kompetencer til at indfri de store ambitioner.
– Set fra erhvervslivets side, så er den største udfordring at skaffe arbejdskraften, der kan være med til automatisere, robotisere og fokus på digitalisering. Et lille hår i suppen i den rigtig gode strategi er, at der ikke tilstrækkelig fokus på uddannelse, og hvordan vi får de kompetencer, der skal til, sagde Brian Mikkelsen, der også pegede på, at virksomhederne skal kunne tiltrække den udenlandske arbejdskraft.
Både i DI og Dansk Erhverv opfordrer man til, at digitaliseringsstrategien følges op af yderligere tiltag med fokus på uddannelse og rekruttering.
KL roser regeringens fornyede interesse for digitaliseringen
Regeringens digitaliseringsstrategi får ros af kommunerne.
Efter mange år uden retning er det glædeligt at se ambitiøse mål, principper og indsatser i regeringens nationale digitaliseringsstrategi. Særligt vigtigt er det, at vi har blik for at få alle borgere med, og at vi tør sætte ambitionerne højt i forhold til at bruge teknologien til at gentænke vores velfærd, lyder det i en kommentar fra KL.
Peter Rahbæk Juel (S), der er borgmester i Odense og formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, glæder sig over, at regeringen har blik for, at de digitale muligheder kan være med til at løse den store udfordring med mangel på arbejdskraft og skabe endnu bedre kvalitet i velfærden med brug af teknologi.
— Det er godt med en fornyet interesse fra regeringen for det digitale område og en strategi, der indeholder ambitiøse mål, principper og indsatser. Det har vi brug for. Digitaliseringen åbner mange døre, og vi skal finde ud af, hvordan vi bedst udnytter de mange muligheder til at skabe endnu bedre kvalitet i velfærden. Særligt i forhold til at skaffe hænder i en tid, hvor vi er gevaldigt udfordret på manglen på arbejdskraft, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
– Jeg savner dog lidt at se i strategien, at regeringen har modet til at tænke servicen og de juridiske rammer på ny, så vi for alvor kan realisere de potentialer, der er i teknologien. Skal vi lykkes, er det afgørende, at kommunerne inddrages, og at vi indgår nogle klare aftaler om, hvordan teknologien kan bruges til at løfte velfærden. Vi er klar og venter blot på regeringen, siger han.
Teknologi på skoleskemaet
I KL roser man også, at man med strategien endelig får det længe ventede fag teknologioforståelse på skemaet i folkeskolen.
– Digitalisering er en naturlig del af vores liv i dag - fra børn, der leger med tablets og telefoner, til de mange digitale teknologier, vi voksne skal kunne bruge på studiet, arbejdet og som borgere i velfærdssamfundet generelt. Derfor er det også helt afgørende, at alle børn – gennem hele deres uddannelsesliv – får basale digitale kompetencer, så de formår at navigere i og udnytte de digitale muligheder og samtidig også får redskaberne til at indgå i et demokratisk medborgerskab, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
– Derfor er vi glade for at se, at regeringen vil have teknologiforståelse ind i folkeskolens undervisning. Vi ser det gerne både som et nyt, selvstændigt fag og som en del af de eksisterende fag. Og så håber vi også, at man vil brede det endnu mere ud, så digital teknologiforståelse bliver en del af hele uddannelseslivet, siger han.