
Sluttidspunktet for, hvornår alle skal have MitID, er udskudt til den 31. oktober. Foto: Vesthimmerland Kommune
Deadline for MitID udskydes
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Udrulningen af MitID og overgangen fra NemID skulle være helt færdig den 30. juni. Sådan lød den deadline, der nu for anden gang udskydes.
Det skyldes ekstrem travlhed i kommunernes borgerservice, og det sker efter, at flere kommuner har meldt ud, at sluttidspunktet den 30. juni ikke var realistisk at nå.
– De fleste kan selv få deres MitID hjemmefra, men nogle borgere skal forbi borgerservice i forbindelse med overgangen til MitID. Her må vi konstatere, at ekstraordinære situationer som flygtningestrømmen fra Ukraine, ændrede pasregler og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet har gjort, at der er kommet et ekstra uforudset pres på Borgerservice, som betyder, at det en del steder i landet er svært at tilbyde tilstrækkeligt med tider til borgerbetjening, siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Travlheden i kommunernes borgerservice har skabt lange køer. I omegnen af fem millioner danskere skal i alt skifte til MitID, og cirka 150.000 borgere skifter hver uge fra NemID. Omkring 3,4 millioner har skiftet indtil videre, men kommunerne har i flere måneder haft svært ved at følge med.
– Derfor vil der være borgere, der ikke kan nå at få deres MitID inden udgangen af juni 2022. Vi har derfor sammen med bankerne besluttet at rykke sluttidspunktet med fire måneder efter den 1. juli 2022 for at give alle borgere mulighed for at komme med over, siger Adam Lebech.
Mere realistisk nu
KL har længe været bekymret for tidsplanen, fordi kommunerne er så presset med diverse tunge opgaver. Derfor ser formand for arbejdsmarked- og borgerserviceudvalget i KL, Peter Rahbæk Juel (S), det også som mere realistisk at nå sluttidspunktet nu.
– Det er rigtig positivt, at Digitaliseringsstyrelsen nu har udskudt tidsfristen for overgangen til MitID til d. 31. oktober 2022. Kommunerne og medarbejderne i borgerservice står lige nu over for flere store opgaver. Samtidig har rigtig mange borgere brug for hjælp med overgangen til MitID, siger Peter Rahbæk Juel.