
Aftalen er ødelæggende for det arbejde, jobcentrene i mange år har gjort, mener KL-udvalgsformand Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Esbjerg Kommune
KL: Aftale må ses som tillidsbrud til jobcentrene
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
– Når man vælger at fjerne opgaven for de forsikrede ledige de første tre måneder fra jobcentrene, og samtidig kører en grønthøster ud over området – endda i en tid, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft – så kan vi ikke se det som andet end et tillidsbrug til jobcentrenes kolossale arbejde.
Sådan lyder reaktionen fra Peter Rahbæk Juel (S), formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, til den aftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, som regeringen, SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Bent Bøgsted på vegne af arbejdsfællesskabet af løsgængere har indgået.
Aftalen vil ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet betyde, at opgaverne i kommunernes jobcentre bliver færre, og flere digitale samtaler vil mindske det administrative arbejde. Samtidig får a-kasserne et større ansvar for de forsikrede ledige i de første tre måneders ledighed, som det kendes fra a-kasseforsøget. Derudover bliver der et endnu større fokus på den virksomhedsrettede indsats, og man lemper proceskrav for såvel de ledige som sagsbehandlere.
I forbindelse med aftalen har det været en bunden opgave for aftaleparterne at finde yderligere finansiering på 750 millioner kroner til retten til tidlig pension.
– Jeg er glad for, det er lykkedes at lande en aftale, som nytænker beskæftigelsesindsatsen og forhåbentlig får flere hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen, hvor han også pointerer, at selvom det ikke er nemt at finde så mange penge, så er det i hans øjne en god og balanceret løsning, aftaleparterne er nået frem til.
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb lægger vægt på, at aftalen stiller kommunerne friere.
– I Enhedslisten er vi glade for, at arbejdsløse for hjælp i deres a-kasse de første tre måneder af ledigheden. Samtidig sker der mange lettelser i kravene til kommunernes administration af beskæftigelsesindsatsen, der samlet set stiller kommunerne friere til – i samarbejde med den ledige – at finde den rigtige vej til et varigt job eller ordinær uddannelse.
Ødelægger jobcentrenes arbejde
Men KL-udvalgsformanden Peter Rahbæk Juel mener, at aftalens punkt om digitale samtaler er et lille lyspunkt, er aftalen ødelæggende for det arbejde, som jobcentrene i mange år har gjort.
– A-kasserne spiller en vigtig rolle i beskæftigelsessystemet, og det skal de efter min mening blive ved med. Men med denne aftale ødelægger man nu det store arbejde, som medarbejderne i jobcentrene i mange år har gjort for at sikre en indsats for de ledige – både for dem, der er tæt på arbejdsmarkedet, og dem der har brug for en ekstra indsats. Og samtidig gør man det besværligt for virksomhederne, som nu skal henvende sig 22 forskellige steder. Det er en underlig prioritering i en tid, hvor virksomhederne kalder på arbejdskraft, siger Peter Rahbæk Juel i en pressemeddelelse.
At der skal findes besparelser for 235 millioner kroner på jobcentrene, vækker heller ikke begejstring i KL.
– Fra KL’s side er vi kommet med konkrete forslag til, hvordan man kunne finde de 1,1 milliarder kroner, som man åbenbart finder det nødvendigt at spare på jobcenterindsatsen. Det krævede reel nytænkning at gennemføre, men desværre har et flertal i Folketinget ikke haft fantasi til andet end en grønthøstermetode. Jeg kan kun se, det kommer til at gå ud over kvaliteten i den indsats, som borgere og virksomheder får. Det er rigtig ærgerligt, siger Peter Rahbæk Juel.