
Nu skal kommunerne og regeringen finde ud af, hvilke kommuner, der skal gå med friheden på ældreområdet. Foto Colourbox
Frihedsgraderne i ældreplejen er på plads i en ny bred aftale
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Som aftalt i økonomiaftalen mellem regeringen og KL skal flere kommuner sættes fri fra reglerne på ældreområdet, dagtilbud og skoleområdet.
Samtlige Folketingets partier står bag en aftale, der giver mulighed for at sætte ældreplejen fri i en række kommuner. Hvor mange og hvilke kommuner skal aftales mellem regeringen og KL.
– Der er brug for mere frihed, tillid og sund fornuft i ældreplejen. Og mere plads til, at fagligt kompetente medarbejdere kan sikre de rette løsninger på borgerens præmisser, lyder det i en pressemeddelelse fra Social- og Ældreministeriet.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) er glad for den brede aftale.
– Jeg er glad og stolt over aftalen, som giver vores dygtige medarbejdere og ledere på ældreområdet langt mere frihed til at skabe den bedste pleje, omsorg og kvalitet for vores ældre. Borgerne skal stadig have den hjælp, som de har brug for. Men det skal ikke være styret af rigide skemaer. Der er brug for nytænkning. De kommuner, der allerede har indgået velfærdsaftaler på ældreområdet, oplever gejst og energi blandt både medarbejdere, ledere og de ældre selv. Det håber jeg, at vi med denne aftale kan få bredt ud til glæde for mange flere. Tak til partierne for at støtte op, siger Astrid Krag.
De kommuner, der allerede har indgået velfærdsaftaler på ældreområdet, oplever gejst og energi blandt både medarbejdere, ledere og de ældre selv. Det håber jeg, at vi med denne aftale kan få bredt ud til glæde for mange flere.
Det har været afgørende for aftalepartierne, at frisættelsen kommer den enkelte ældre til gode. Målet er at sikre, at der er størst muligt lokalt handlerum til at gentænke ældreområdet, være innovative og finde gode løsninger tæt på borgeren.
Flere velfærdsaftaler med få hegnspæle
Med de såkaldte velfærdsaftaler får flere kommuner nu mulighed for at blive frisat fra regulering på ældreområdet. Velfærdsaftalerne er en gensidig forpligtelse mellem stat og kommune, hvor kommunerne sættes fri fra næsten al statslig lovgivning med undtagelse af få centrale hegnspæle, som fortsat vil skulle efterleves i ældreplejen. Kommunerne forpligter sig samtidig til blandt andet at fjerne unødig kommunal regulering og dokumentationskrav på ældreområdet.
Langeland, Middelfart og Viborg Kommune indgik i 2021 velfærdsaftaler med regeringen på ældreområdet. Derudover indgik Rebild og Helsingør kommuner velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og Esbjerg og Holbæk kommuner på folkeskoleområdet. Udbredelsen af velfærdsaftalerne skal bygge videre på de gode erfaringer, der allerede er gjort med henblik på, at en række kommuner kan skabe øget kvalitet og plads til faglighed i velfærden på ældreområdet.
I økonomiaftalen for 2023, der blev indgået mellem regeringen og KL tidligere på måneden, er velfærdsaftalerne indskrevet:
”Det er regeringens ambition, at alle landets kommuner sættes fri på dagtilbuds-, folkeskole- eller ældreområdet. Med aftalen om kommunernes økonomi for 2023 er regeringen og KL blandt andet enige om at samarbejde om fordelingen af kommunerne, så nogenlunde lige mange kommuner frisættes på hvert af de tre velfærdsområder – med udgangspunkt i kommunernes ønsker,” står der.
Når kommunerne er fordelt på områderne, får kommunerne tid til at beslutte, hvad de vil bruge friheden til, og hvilke kommunale regler, de vil frisættes sig selv fra for at skabe en ældrepleje med større nærhed og kvalitet for de ældre. Herudover er regeringen og KL enige om, at der også etableres velfærdsaftaler på beskæftigelsesområdet, som er kendetegnet ved omfangsrig regulering og komplekse procesregler. Regeringen vil søge Folketingets opbakning hertil.
Der forhandles videre med Folketingets partier om udbredelse af velfærdsaftalerne på henholdsvis dagtilbuds- og folkeskoleområdet.