
Alle over 50 år vil i efteråret blive tilbudt et 4. vaccinestik. Foto: Colourbox
Ansatte på plejehjem opfordres igen til test
tekst Gitte Johansen, gij@kl.dk
Danmark oplever i øjeblik en stigende smitte, som er kommet lidt tidligere end forventet, og derfor opfordres plejepersonalet i social- og ældreplejen allerede nu til test to gange ugentlige med antigenselvtest. Fra den 15. august genindføres anbefalingen om PCR-test hver 14. dag for de ansatte.
– Vi ser heldigvis ikke en stigende smitte på vores plejehjem i disse uger, men vores plejehjemsbeboere er en af de grupper, som vi skal beskytte ekstra godt, og derfor opfordrer vi de ansatte til to test om ugen, mens vi opfodrer besøgende til tage en test før besøg, så vi ikke bærer smitte ind på vores plejehjem, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Strategien for efterårets corona håndtering blev præsenteret på et pressemøde, hvor sundhedsministeren understregede, at vaccinationer er det sikkerhedsnet, der skal bringe os igennem vinteren.
– Fra de lande som ligger lidt foran os på smittekurven, kan vi se, at den nye BA5 variant er mere smitsom men ikke medfører mere alvorlig sygdom. Men vi ved ikke, hvad efteråret bringer af varianter, og derfor er det vigtigt, at vi er på forkant og har en plan for efterårets håndtering, så vi undgår restriktioner og nedlukninger, sagde Magnus Heunicke.
Allerede i næste uge vil de allermest sårbare blive tilbudt en revaccination. Fra den 15. september vil de allerældste og plejehjemsbeboere blive tilbudt revaccination. Fra den 1. oktober kommer turen til alle danskere over 50 år, som tilbydes et booster-stik.
Omdrejningspunktet for vaccinationsindsatsen er stadig de regionale vaccinationscentre i de store byer kombineret med private vaccinationscentre og apoteker. Samtidig vil de praktiserende læger komme til at spille en større rolle.
– De praktiserende læger får nye retningslinjer, så de kan ordinere en booster vaccine til patienter i høj risiko. Vi ved, at høj alder er den altoverskyggende risikofaktor for at blive alvorligt syg, men det kan også være overvægt eller andre risikofaktorer som lungesygdom eller hjertesygdom hos yngre mennesker, sagde direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.
Det forventes, at vaccinationsprogrammet til alle danskere over 50 år kan gennemføres på otte uger.