
Biosolutions - altså viderebearbejdning af planter - spås en forventer global markedsværdi på knap 3.700 milliarder kroner i 2026. Foto Guldborgsund Kommune
Et plantebaseret erhvervseventyr i milliardklassen kan være på vej til Falster
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Det handler om at udnytte planter fra jorden og havet på nye måder. Roetoppe kan blive til proteiner i nye fødevarer, opsamling af næringsstoffer via muslingeproduktion kan blive til vigtige fedtsyrer i nye superfood-produkter, og halm fra allerede høstet frøgræs kan blive til tekstil. Det er blot tre eksempler på, hvordan restprodukter og afgrøder fra landbrug og havbrug kan blive til ingredienser i nye, bæredygtige produkter.
Det kan blive et nyt erhvervseventyr på Falster i fremtiden.
Teknologien til at lave eksempelvis ingredienser til fødevareindustrien af restprodukter findes allerede, men der mangler et testanlæg, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processerne og produktionen i fuld skala, inden de kommer i reel produktion. Derfor tager en række aktører heriblandt Guldborgsund Kommune nu første skridt til at etablere et stort testanlæg på Falster, Baltic Plant Solution.
Et testanlæg i stor skala på Falster udfylder et hul i markedet indenfor såkaldte ”biosolutions”, der på verdensplan er i voldsom vækst. Der findes ikke et anlæg af den type man nu planlægger i Nordeuropa.
