
Regeringen vil udpege 10-15 områder på land, der vurderes egnet til for eksempel vindmølleparker. Foto: Colourbox
Regeringen vil udpege arealer til energiparker: Man glemmer borgerne, lyder kritikken
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Med regeringens udspil Danmark kan mere II, der blev præsenteret i april, er det ambitionen at firedoble den samlede energi fra sol og vind på land.
I går kom regeringen med endnu et udspil, der bygger ovenpå den ambition. Her fremlægger regeringen konkret, hvad den mener, der skal til for at nå ambitionen.
Regeringen vil blandt andet igangsætte en screening for at identificere 10-15 områder, hvor der kan etableres store energiparker, og vil i det hele taget engagere sig mere i udviklingen af energiparker. Regeringen vil derudover ændre i planloven, så det bliver muligt at opstille energianlæg i herregårdslandskaber. Samtidig skal landvindmølleloftet fjernes, og klagesagsbehandlingen skal styrkes. Kommunerne skal også bistås af eksperter, der skal hjælpe med at planlægge projekter.
I KL er man positiv overfor flere dele af udspillet, men der mangler en væsentlig del, hvis der skal hentes opbakning ude i lokalsamfundene.
– Desværre har regeringen tilsyneladende glemt borgerne i udspillet. I dag er borgermodstanden nemlig den største udfordring, fordi der er store ulemper og meget små fordele for et lokalsamfund ved at lægge jord til vindmøller, solceller og andre store anlæg. Det er borgerne, der skal bo ved siden af de store energianlæg, og hvis de skal se en fidus i dét, kræver det jo, at incitamenterne vender rigtigt, siger formand for KL, Martin Damm (V), i en pressemeddelelse.
Hvis regeringens ambitioner skal lykkes, kræver det, at gevinsten ved at være nabo til et af de store anlæg skal være større. Det skal blandt andet ske ved, at en del af overskuddet fra anlæggene skal gå til kompensation i lokalområdet.
– Vi vil gerne hjælpe regeringen med at komme i mål. Derfor har vi foreslået en udbudsmodel for stor-skala-anlæg på land. Det vil åbne markedet for blandt andet de danske pensionsselskaber. Så er der både midler til landdistriktsudvikling og billig grøn strøm til alle danskere. Det må da også være i Folketingets interesse, og vi ser derfor frem til den videre dialog, siger Martin Damm.
Landdistrikternes Fællesråd retter også en kritik mod udspillet, som rådet ikke mener fokuserer nok på en god og ordentlig borgerproces eller betydningsfulde gevinster for lokalsamfundene.
– Det er helt afgørende, at regeringen sikrer en model for det lokale ejerskab, som giver incitamenter for borgerne i landdistrikterne og dermed lokal opbakning. Men der er i det, vi har set, ikke udsigt til garanteret mulighed for lokalt ejerskab af energianlæg som vindmøller og solceller, og der er ikke forslag om omplacering af boliger i det åbne land, så man undgår affolkning og i stedet skaber mulighed for ny bosætning i lokalområderne længere væk fra energianlæggene, siger Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.