
KL, Danske Regioner og regeringen er blevet enige om, hvordan sundhedsreformen skal realiseres. Foto: Colourbox
Ny aftale om implementeringen af sundhedsreform
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Et bredt flertal i Folketinget indgik i maj en aftale om en sundhedsreform. Nu er regeringen, KL og Danske Regioner blevet enige om, hvordan de afsatte midler skal anvendes i de kommende år.
I forlængelse af sundhedsreformen er de tre parter blevet enige om at arbejde målrettet for at skabe en omstilling af sundhedsvæsnet. Borgerne skal hjælpes til at tage vare på egen sygdom og udnytte digitale muligheder. Et stigende antal borgere med kroniske sygdomme kræver også en omstilling, lyder det i en fælles pressemeddelelse.
– Med aftalen sikrer vi, at det nære sundhedsvæsen bliver styrket. Når færre genindlægges og mere behandling rykker tættere på borgeren eller helt hjem til den enkelte, vil det have mange fordele – ikke mindst for den enkelte patient. Stat, regioner og kommuner giver nu håndslag på en aftale, hvor vi sikrer et større fokus på det samlede patientforløb, især dem, der går på tværs i sundhedsvæsenet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Parterne er blevet enige om implementeringen af en national kvalitetsplan, der sætter klarere rammer for de tilbud, sundhedsvæsnet tilbyder borgere med kroniske sygdomme. Det er KL tilfreds med.
– Jeg er glad for, at vi nu kommer i gang med omstillingen af sundhedsvæsenet. Det er i den grad tiltrængt, og vi står over for en kæmpestor opgave. Nu er det helt afgørende, at vi benytter lejligheden til at nytænke sundhedsvæsenets tilbud til det stigende antal borgere med kronisk sygdom, så vi kan give borgerne en behandling, der er både rykker tættere på og er mere på deres egne præmisser – samtidig med, at vi også tager livtag med den kæmpemæssige rekrutteringsudfordring, vi står over for i både sundhedsvæsenet og ældreplejen, siger Martin Damm, formand for KL.
Regeringen, KL og Danske Regioner vil fremover mødes årligt og gøre status på implementeringerne.
Med aftalen er der afsat 2,4 milliarder kroner til kommuner og regioner fra 2022 til 2029. Herefter udmøntes der cirka 340 millioner kroner om året. Der er derudover aftalt en pulje på fire milliarder kroner i perioden 2023-2028 til op mod 25 nærhospitaler.