
Thomas Gyldal Petersen (S) vil sikre kommunerne en tredje mulighed for at opføre plejehjem. Men borgmesterens vision er kommet i modvind, fordi den på nuværende tidspunkt ikke er lovlig. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Borgmester har en vision for velfærdsdanmark. Men den kræver lovændring.
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Et nyt plejehjem finansieret af pensionskassen PensionDanmark, udlejet til Herlev Kommune i 30 år, og med fuld henvisningsret til kommunen, hvis personale også skal passe og pleje beboerne.
Nogenlunde sådan lyder opskriften på Herlev-modellen, en ny og tredje plejehjemsmodel, som borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) gerne vil have gjort til virkeligheden.
De seneste dage har modellen dog ikke fået lutter positiv omtale i medierne. Berlingske har således gennem flere dage afdækket, hvordan Herlev Kommune gennem flere år har arbejdet på at gøre projektet til virkeligheden, ligesom kommunalbestyrelsen har vedtaget projektet, selvom der mangler lovgrundlag, og Herlev Kommune var advaret om dette. En opmærksomhed, Thomas Gyldal Petersen ikke lader sig ryste af.
– Noget af det, man har skreget på, er, at det offentlige og det private skulle gå sammen om at udvikle den offentlige sektor, og det er det her et forsøg på. Derfor er jeg da lidt overrasket over at møde så voldsom modvind fra nogle kræfter, fordi deres egen kommercielle interesse er så stor, siger Thomas Gyldal Petersen med henvisning til, at modellen særligt har mødt kritik fra private aktører, der mener, at modellen vil være et opgør med borgernes ret til et frit valg, og at friplejehjem vil blive sat ud af spillet.
– Men det viser sig jo ofte, at den bekymring, man har haft, er uberettiget, og det tror jeg også, det vil gøre i dette tilfælde. Det er hamrende ærgerligt, hvis det her ender med mest af alt at handle om noget proces frem for at blive diskuteret som det, det er – nemlig et forsøg på at tage et skridt frem og komme med gode idéer til, hvordan vi kan få en bedre offentlig sektor.
