
Der er ikke flertal for et forslag om lokale folkeafstemninger. Foto: Colourbox
Stort flertal afviser forslag om lokale folkeafstemninger
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Flertallet bag at styrke det lokale demokrati er stort i Folketinget. Det er snart sagt alle partier klar til at bakke op om.
Men det skal ikke være i form af at give borgere med en sag mulighed for at tvinge en lokal folkeafstemning om et kommunalt spørgsmål igennem, hvis de har samlet underskrifter fra 10 procent af kommunens stemmeberettigede indbyggere.
Det står klart i den betænkning, som Folketingets indenrigs- og boligudvalg har afgivet om forslaget, der er stillet af Dansk Folkeparti. Forslaget behandles for anden og sidste gang i Folketinget torsdag, men allerede nu står det klart, at et massivt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Liberal Alliance vil stemme imod forslaget. Det nytter derfor ikke meget, at Enhedslisten, Nye Borgerlige og Frie Grønne vil stemme for.
Flertallet noterer sig i betænkningen, at lokaldemokratiet er velfungerende, men anerkender samtidig, at der er et potentiale for, at borgerne kan øge deres politiske engagement.
– Flertallet finder dog ikke, at der er nok viden om, hvorvidt potentialet kan indfries ved at indføre en ret til borgerinitierede bindende kommunale folkeafstemninger. Flertallet er bekymret for, at bindende kommunale folkeafstemninger risikerer at indsnævre kommunalbestyrelsernes politiske manøvredygtighed og samtidig indebærer en væsentlig økonomisk omkostning, skriver partierne i beretningen.
På et lukket samråd tilbage i maj lovede indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) at bede forskningsinstituttet VIVE om at lave en analyse af fordele og ulemper ved borgerdrevne lokale folkeafstemninger. Her skal forskerne også inddrage erfaringer fra udlandet. Analysen ventes afsluttet inden udgangen af 2023.