
En ny hovedlov skal i højere grad gøre det muligt at skræddersy indsatsen for den enkelte borger. Foto: Hung Tien Vu
Ny hovedlov skal sikre sammenhæng til udsatte
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
En ny hovedlov samler lovgivning fra flere forskellige lovgivning og giver sagsbehandlere bedre mulighed for at finde løsninger i fællesskab med borgerne. Det er regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, DF, LA, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne, der er nået til enighed om en aftale om en ny hovedlov. Det skal give udsatte borgere med komplekse udfordringer mulighed for at få en mere enkel og sammenhængende indsats, som er samlet i én plan.
Målet er at styrke tilliden mellem udsatte mennesker og sagsbehandlere og sikre bedre hjælp, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S).
– Med aftalen kan udsatte mennesker få mere overskuelig hjælp – både til at få en bedre hverdag og til at blive en del af arbejdsmarkedets fællesskab. For det er ikke en lang liste af møder med forskellige sagsbehandlere fra forskellige forvaltninger, man har brug for, hvis man i forvejen har svært ved at overskue hverdagen. Og så giver vi sagsbehandlerne mere faglig frihed til at finde den bedste løsning sammen med borgeren. Det vil styrke tilliden til sagsbehandlerne og give bedre mulighed for at håndtere sociale udfordringer, siger Astrid Krag i en pressemeddelelse, hvor også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over aftalen og hæfter sig ved, at der nu i højere grad bliver mulighed for at skræddersy indsatsen for den enkelte borger.
Formanden for KL’s socialudvalg, Ulrik Wilbek (V), hilser aftalen velkommen.
– Aftalen repræsenterer et paradigmeskifte i lovgivningens tilgang til mødet med borgerne. I stedet for flere regler og mere silotænkning får vi nu en helt klar tilkendegivelse fra Folketinget af, at medarbejdere og borgere i stedet skal have frihed til i fællesskab selv at finde frem til de bedste løsninger. Det er jeg selvsagt rigtig glad for, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:
– I kommunerne har vi længe arbejdet målrettet med helhedsorienterede indsatser og med at inddrage borgerne endnu mere i deres egne sager, så man sammen finder et godt match i indsatsen. Det er jeg glad for, at man nu har taget til sig på Christiansborg, så det også afspejler i lovgivningen.
Partierne bag aftalen har aftalt, at den nye helhedsorienterede indsats skal evalueres to og fire år efter ikrafttrædelsen, så erfaringerne kan føre til justeringer af loven, hvis der er behov for det. Det glæder Peter Rahbæk Juel (S), der er formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, at der bliver fulgt op på, om borgerne oplever bedre samarbejde og målet om øget beskæftigelse og livsmestring bliver indfriet. Det er det, der tæller, siger han.
– Det er utrolig vigtigt, at vi nu – i kommer og Folketing – holder hinanden fast på at efterleve aftalen, så borgere og medarbejdere rent faktisk kommer til at opleve friere rammer og færre bureaukratiske benspænd, siger Peter Rahbæk Juel i pressemeddelelsen.