
Der er kommet flere beskæftigede over 50 år på det danske arbejdsmarked, og i det offentlige er udviklingen mest markant i den kommunale sektor. Foto: Colourbox
De kommunale medarbejdere er blevet ældre
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Danskerne bliver ældre, og det kan også ses på beskæftigelsen i det offentlige. Medarbejderne i både den statslige, regionale og kommunale sektor, er således også blevet ældre, viser tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen har dog været mindst i den statslige sektor, hvor andelen af beskæftigede over 50 år fra 2010 til 2020 er steget fra 36,9 procent til 37,2 procent. Omvendt har udviklingen været mest markant i den kommunale sektor, hvor andelen af medarbejdere over 50 år er steget fra 35,5 procent til 38,8 procent i samme periode.
– Der er generelt en tendens til, at folk bliver lidt længere på arbejdsmarkedet end tidligere, men udviklingen inden for den kommunale sektor er mere markant, end den man ser andre steder, siger chefkonsulent i Danmarks Statistik Pernille Stender i en pressemeddelelse.
Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at kvinder udgør 80 procent af de beskæftigede i den kommunale og regionale sektor. Både i 2010 og 2020 var kun cirka hver femte beskæftigede i den regionale sektor en mand, mens det var tilfældet for omtrent hver fjerde i den kommunale sektor.
– Ud over de store forskelle i kønsrepræsentationen i den kommunale og den regionale sektor, så er det også ret bemærkelsesværdigt at se, hvordan fordelingen af mænd og kvinder i disse to sektorer er ændret så lidt, som det er tilfældet. Det er inden for staten, der er sket den største udvikling i retning af en ligelig fordeling mellem kønnene fra 2010 til 2020, siger Pernille Stender og tilføjer, at mens der er sket en lille stigning af mandlige beskæftigede i den regionale sektor, er andelen af kvindelige medarbejdere steget i den kommunale sektor.
Fra 2010 til 2020 er der også sket en stigning i andelen af beskæftigede i Danmark, der har en anden etnisk herkomst end dansk. Stigningen er på omkring fem procentpoint, og udviklingen afspejler den generelle udvikling på arbejdsmarkedet. Det er inden for den regionale sektor, at den største stigning fra 7,6 procent i 2010 til 11,1 procent i 2020 er sket.