
Pengene rækker igen ikke på det specialiserede socialområde. Foto: Colourbox
Ny Viden: Budgetterne skred igen på det specialiserede socialområde
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Budgetterne skred igen på det specialiserede socialområde
Samlet set brugte kommunerne 0,2 milliarder kroner mindre på service sidste år end rammerne tillod. Det viser en opgørelse fra VIVE. Data viser, at kommunerne er gode til at holde budgetterne for dagtilbud, skoler, ældre samt kultur og fritid, men at det specialiserede socialområde skiller sig ud som et område, hvor kommunerne konsekvent har svært ved at overholde budgetterne. Mens kommunerne under ét har holdt sig inden for servicerammen i 11 år i træk, har der siden 2017 været budgetoverskridelser på det specialiserede socialområde. Selv om der er betydelige forskelle mellem kommunerne, er det mange af de samme kommuner, der kæmper med at overholde budgetterne på det specialiserede socialområde.
Havvind i Nordsøen kan skabe op til 745.000 årsværk
Den nye aftale, som Danmark har indgået med Belgien, Holland og Tyskland om at udbygge produktionen af strøm med havvindmøller i Nordsøen på samlet 150 GW, vil skabe en øget dansk beskæftigelse på op til 745.000 årsværk frem mod 2050, viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd står bag. Hvis hele potentialet for havvind i den danske del af Nordsøen skal udnyttes, kræver det 416.500 årsværk, og hvis Danmark derudover skal levere vindmøller svarende til 80 procent af de øvrige landes bidrag til de 150 GW kræver det yderligere 328.500 årsværk.
Forskere finder veje til bedre inklusion af flygtningebørn
Etableringen af en pædagogisk balance mellem flygtningebørnenes traumatiske oplevelser og et samtidigt øje for deres resiliens og ressourcer i form af sproglige, kulturelle og religiøse værdier og traditioner. Det er nogle af de opmærksomhedspunkter, som forskerne bag et europæisk Erasmus-projekt giver videre til lærere og pædagoger, så de kan skabe bedre inklusion af flygtningebørn i dagtilbud og skoler. Forskerne har samtidig udviklet et selvevalueringsværktøj, som kan bruges internt i institutionerne og som kan hjælpe med at finde hullerne i inklusionsarbejdet. Den danske del af projektet er forankret hos DPU, Aarhus Universitet.