
Borgmestrene Pernille Beckmann (V) og Michael Fenger (K) kritiserer, at færre unge fra deres kommune vil få opfyldt deres 1. prioriteret på grund af den nye fordelingsmodel for elever på gymnasiale uddannelser. Foto: Greve Kommune/Gentofte Kommune
Borgmestre kritiserer ny fordelingsmodel for gymnasieelever
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Udover elevernes egne ønsker kommer transporttid og forældrenes indkomst i fremtiden til at påvirke, hvor landets unge kan gå i gymnasium.
Den nye fordelingsmodel blev til sidste år i en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Kristendemokraterne.
Modellen deles op i fordelingszoner og afstandszoner. I fordelingszonerne vil forældrenes indkomst have indflydelse, og her vil man imødekomme udfordringen i storbyerne med skævt sammensatte gymnasier.
En af de kommuner, der bliver negativt påvirket af den nye model, er Greve. Her er opfyldelsen af de unges 1. prioritet for ansøgere til STX i dag 94 procent. Med den nye fordelingsmodel falder den andel til 83 procent. Det viser et skøn fra Børne- og Undervisningsministeriet, som fremgår af et svar på et spørgsmål fra folketingsmedlem Morten Dahlin (V) om prioritetsopfyldelsen på kommunalt niveau.
– Det, synes jeg, er helt grotesk. Jeg synes, at ministeren burde få et virkelighedsbillede af, hvad der egentlig foregår i kommunerne. Hun skulle tage at gøre op med de gymnasier, der har problemer og lukke dem, der skulle til. Det er en god gammeldags socialdemokratisk tankegang, at alle skal rammes for at hjælpe nogle få, siger borgmester i Greve, Pernille Beckmann (V), til Danske Kommuner.
Dårlig nyhed
Også i Gentofte rammes eleverne af aftalepartiernes nye fordelingsmodel. Her er andelen, der får opfyldt sin 1. prioritet på nuværende tidspunkt 95 procent, mens det skønnes af ministeriet, at det i fremtiden falder til 86 procent.
– Det er helt galt, og en utrolig dårlig nyhed for de cirka 133 unge i Gentofte, der får længere transporttid, og som nu skal gå på et tvunget gymnasium på grund af deres forældres indkomst. Det er en voldsom stigning, at 14 procent af alle unge mod tidligere kun fem procent ikke får deres første valg opfyldt, lyder det fra borgmester i Gentofte, Michael Fenger (K).
Borgmesteren har svært ved at se, hvor de unges ønsker og behov er i den nye model. Han anerkender, at der er en udfordring med tyndt befolkede områder og med polariseringen i storbyen, men han mener ikke, at hensigten helliger midlet.
– Vi har i disse år en stor opgave i at skabe bedre trivsel for vores unge, som oplever, at de har meget at skulle leve op til med skole, fritidsinteresser, job og en præstationskultur, som det er svært at gøre sig fri af. Nu skal forældreindkomst så spille ind på de unges gymnasievalg. Det er ikke sådan et samfund, jeg går og drømmer om, lyder det fra Michael Fenger (K).
Den nye fordelingsmodel for gymnasieelever træder i kraft med skoleåret 2023/24.