
Kristian Vendelbo. Foto: Morten Fauerby
Også i kommunerne er der grund til at se nærmere på forholdet mellem forvaltning og politikere
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det er ikke kun i staten, at der skal sættes fokus på samspillet mellem embedsmænd og politikere. Mens Djøf har nedsat et ekspertudvalg, der skal se nærmere på samarbejdet mellem embedsværk og folkevalgte på statsligt niveau, er den diskussion lige så relevant i kommunerne. Sådan lyder det fra KL, der planlægger at bidrage til, at kommunerne tager den diskussion.
– Det er helt oplagt og med det arbejde, Djøf har sat i gang, kun endnu mere aktuelt, at vi gør noget for at få den diskussion i kommunerne, siger KL’s administrerende direktør, Kristian Vendelbo, som selv er en del af Djøf’s ekspertudvalg. Her er han dog medlem på baggrund af sin erfaring som tidligere departementschef.
– I virkeligheden er det tilfældigt, at vi i KL også har forberedt at ville sætte det på dagsordenen her i den nye valgperiode. Men når Djøf sætter et arbejde i gang, der så entydigt har fokus på staten, understreger det kun, at det er vigtigt, vi også gør noget for at få taget den snak i kommunerne, siger Kristian Vendelbo.
Med omkring 1000 nye kommunalbestyrelsesmedlemmer landet over giver det ifølge KL’s administrerende direktør god mening, at kommunerne ser nærmere på samspillet mellem forvaltning og politikere nu.
– For et halvt år siden lavede VIVE en undersøgelse, der viste, at der var mange kommunalpolitikere, som ikke havde fuld tillid til embedsapparatet. Det er ikke en ny diskussion, men det er vigtigt, at vi har en opmærksomhed på det, og derfor vil vi gerne hjælpe kommunerne med det, vi kan. At bidrage til at facilitere diskussionerne, dele de gode eksempler, vidensdeling og lave fælles redskaber.
Fange myter og fordomme
Ifølge Kristian Vendelbo skal både kommunalpolitikere, kommunaldirektører og forskere inddrages, og Niels Nybye Ågesen, der er kommunaldirektør i Vejle og formand for Kommunaldirektørforeningen, er der god grund til at tage fat på forholdet mellem forvaltning og politikere.
– Det giver i hvert fald god mening, at vi fanger nogle af myterne og fordommene og får sat dem på dagsordenen, konstaterer han og fortsætter:
– Det, vi oplevede i slutningen af sidste valgperiode, var, at der opstod en debat – som man så kan diskutere, om var myte eller sandhed – om balancen mellem embedsmændene og politikerne i forhold til, om embedsmændene havde fået for meget magt, og om der var for lidt plads til lokalpolitisk råderum. Det er en rigtig god diskussion, som handler om mindretallenes rolle i byrådene – om de har det rum, de skal have og får den hjælp, de skal have.
Ifølge Niels Nybye Ågesen er det tema nyt, og det er der grund til at tage alvorligt. Derudover findes der kendte problematikker.
– Den gamle traver er, om embedsmændene er i stand til at skrive og tale, så man forstår, hvad de mener, eller om det er for indviklet og for omfangsrigt. Det er en helt klassisk diskussion. Men det nye magttema skal vi tage meget alvorligt, fordi det er ikke sundt for demokratiet, hvis der breder sig en stemning af, at embedsmændene har for meget magt. Det skal vi prøve at sætte på dagsordenen, og det har jeg selv gjort her i Vejle, hvor vi meget tydeligt har sagt til de nye politikere: ”Det er jer, der har magten.”
Bliver mere komplekst
Også Kristian Vendelbo fremhæver, at den anke, der oftest opstår hos politikerne, er, at de på baggrund af det materiale, de får fra forvaltningen, ikke har mulighed for at forberede sig ordentligt.
– Det er ret interessant, fordi det er noget, der løbende er til diskussion, og fordi det bliver mere og mere komplekst hele tiden. Kommunerne er meget store driftsorganisationer med mange forskellige typer opgaver og typer lovgivninger. Det er kun gået en vej de sidste mange år. Når tingene bliver mere komplekse, kræver det selvfølgelig også mere af dem, der skal producere beslutningsgrundlaget, fordi det bliver sværere at fremstille det således, at dem, der skal træffe beslutningerne, er med på, hvad de beslutter, siger Kristian Vendelbo, som også peger på, at samspillet mellem politikere og forvaltning er vigtigt for demokratiet.
– For tilliden til demokratiet og kommunestyret tror jeg, det betyder meget, at borgerne ikke oplever, at politikerne skændes i det offentlige rum eller giver udtryk for, de oplever ikke at kunne få indsigt. Og det er altafgørende, at politikerne kan få den nødvendige indsigt at træffe beslutninger ud fra.
Dermed kan samarbejdet med forvaltningen også få afgørende betydning for det politiske klima. For hvis mindretallet oplever, at det er svært at få hjælp og indsigt, kan det puste til politiske konflikter.
– Det kan øge de politiske konflikter i byrådet og give dem, der ikke er en del af flertallet, en opfattelse af, at der er et eller andet galt, siger Kristian Vendelbo.
Han oplever dog, på lige fod med Niels Nybye Ågesen, at der i kommunerne er stor vilje til at sætte fokus på samarbejdet mellem politikere og forvaltning.
– Jeg oplever, at der er god vilje på begge sider, og at det mange steder også er en diskussion, man allerede har, nu hvor de nye kommunalbestyrelsesmedlemmer har fået sat sig i stolene. Jeg tror, det er vigtigt, man får taget diskussionen, inden positionerne bliver for låst, og man kommer på et galt spor. Og det er klart, at der med de spektakulære sager, der har været i staten, kun er tændt yderligere op under denne her debat. Derfor vil vi gerne bidrage og hjælpe kommunerne med at få en god dialog, siger Kristian Vendelbo, mens Niels Nybye Ågesen tilføjer:
– Det er klart min opfattelse, at diskussionen tages i alle kommuner, men at der er forskellige metoder og forskellig drivkraft bag. I de senere år har vi i det store billede været forskånet for større, uheldige sager i kommunerne, mens staten har været ramt af en række uheldige sager. Men jeg har været kommunaldirektør længe nok til at huske, at balancen for nogle år siden var den omvendte. Derfor har kommunerne og KL også et ansvar for at prøve at holde fast i en god diskussion om det her. antj@kl.dk